Recepty 18. 3. 2020 | MUDr. Daniela LillingMUDr. Daniela Lilling

Řepný hummus se zeleninovými hranolky

Hummus – pomazánka z cizrny, která zdomácněla v kuchyních téměř po celém světě. Hodí se nejen jako výživná a zdravá svačina, ale také jako pohoštění pro hosty.

Foto: Daniela Lilling

Červená řepa je celoročně dostupná, cenově výhodná a při vhodné úpravě skutečně lahodná zelenina. Hummus s červenou řepou má nejen krásnou barvu, ale spoustu vitamínů a minerálů navíc. Kromě toho najdeme v řepě také množství nitrátů, které pomáhají snižovat krevní tlak či zlepšovat sportovní výkonnost. Roztahují naše cévy a zlepšuje se krevní průtok.

Ingredience 4 porce

Ingredience na řepný humus  
cizrna vařená  300 g
červená řepa vařená 160 g
česnek  10 g
Tahini sezamová pasta  30 g
olivový olej 75ml
1/2 hrnku studené vody 120 ml
sůl  5 g
římský kmín 2 g
citrónová šťáva 10 g
Ingredience na hranolky  
salátová okurka 220 g
kedlubna 250 g
paprika červená 120 g
paprika žlutá 120 g
mrkev 120 g

Postup

  1. Do mixéru vložíme všechny ingredience kromě soli, římského kmínu a části vody.
  2. Mixujeme v hladkou pastu, v případě potřeby přidáme více vody.
  3. Postupně dochutíme solí a římským kmínem.
  4. Mixujeme, dokud hummus není zcela hladký.
  5. Před podáváním necháme alespoň hodinu odležet v lednici.
  6. Podáváme s čerstvou zeleninou nakrájenou na tenké hranolky a celozrnným pečivem. 
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  484  204  1 452 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  12  5  35,7 -
sacharidy g  36,5  15,4  110 -
z toho cukry g  8,5  3,6  25,6 -
tuky g  33,5  14  101 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  4,6  2  13,7 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  10,2  4,3  30,5 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,8  0,8  5,4 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: