Recepty 4. 3. 2020 | MUDr. Daniela LillingMUDr. Daniela Lilling

Pikantní polévka z červené čočky

Vydatná zahřívací polévka, ideální nejen pro zimní měsíce. Díky nenáročné přípravě a snadné stravitelnosti je vhodná i pro luštěninové začátečníky.

Polévka z červené čočky. Vhodná i pro luštěninové začátečníky!
Foto: Daniela Lilling

Červená čočka je velmi oblíbená pro svou dobrou stravitelnost a krátkou dobu vaření. V našich zeměpisných šířkách je nejobvyklejší hnědá a zelená čočka. Kromě nich ale existuje mnoho dalších možností, a právě červená čočka je jedna z nich. Obsahuje vlákninu, kvalitní bílkoviny a řadu minerálních látek a vitamínů, stejně jako ostatní luštěniny. Často bývá také první luštěninou, kterou do jídelníčku zařazujeme dětem – pokud z polévky vynecháme chilli papričku, bude vhodným pokrmem i pro naše nejmenší.

Suroviny

červená čočka  190 g
rajčata 370 g
mrkev  120 g
cibule  110 g
zeleninový vývar 750 ml
červená chillin paprička (bez semínek) 20 g
olivový olej  30 ml
rajčatový protlak  30 g
česnek 10 g
kořen petržele 50 g
kokosové mléko 50 ml
citrónová šťáva 10 g
kurkuma 2 g
sůl 10 g
pepř 2 g

Postup

  1. Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli, mrkev a petržel nakrájené na kostičky, chilli papričku nakrájenou na proužky a několik minut opékáme za stálého míchání, dokud se zelenina nerozvoní.
  2. Zeleninu osolíme 1 lžičkou soli. Poté zarestujeme kurkumu, tomatový protlak a prolisované stroužky česneku - jen velmi krátce, aby se nic nepřipálilo.
  3. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme druhou lžičku soli a přivedeme k varu.
  4. Červenou čočku propláchneme v sítku a přidáme do hrnce společně s rajčaty nakrájenými na kostičky.
  5. Vaříme na středním plameni 15-20 minut, do změknutí zeleniny i čočky.
  6. Polévku zjemníme kokosovým mlékem a dochutíme špetkou čerstvě mletého pepře a citronovou šťávou.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  729  83 1458 100 kcal/100 g
bílkoviny g  30  3,4  60 -
sacharidy g  75  8,5  150 -
z toho cukry g  16,15  1,8  32,3 -
tuky g  21,6  2,5  43 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  7,6 0,9   15,2 ≤ 1,1 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,1 g/100 g
vláknina g  11  1,3  21,9  
sůl g  5,3  0,6  10,6 ≤ 0,825 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ x g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).





Mohlo by vás také zajímat: