Červená čočka je velmi oblíbená pro svou dobrou stravitelnost a krátkou dobu vaření. V našich zeměpisných šířkách je nejobvyklejší hnědá a zelená čočka. Kromě nich ale existuje mnoho dalších možností, a právě červená čočka je jedna z nich. Obsahuje vlákninu, kvalitní bílkoviny a řadu minerálních látek a vitamínů, stejně jako ostatní luštěniny. Často bývá také první luštěninou, kterou do jídelníčku zařazujeme dětem – pokud z polévky vynecháme chilli papričku, bude vhodným pokrmem i pro naše nejmenší.
Recepty 4. 3. 2020 | MUDr. Daniela Lilling
Pikantní polévka z červené čočky
Vydatná zahřívací polévka, ideální nejen pro zimní měsíce. Díky nenáročné přípravě a snadné stravitelnosti je vhodná i pro luštěninové začátečníky.
Suroviny
červená čočka | 190 g |
rajčata | 370 g |
mrkev | 120 g |
cibule | 110 g |
zeleninový vývar | 750 ml |
červená chillin paprička (bez semínek) | 20 g |
olivový olej | 30 ml |
rajčatový protlak | 30 g |
česnek | 10 g |
kořen petržele | 50 g |
kokosové mléko | 50 ml |
citrónová šťáva | 10 g |
kurkuma | 2 g |
sůl | 10 g |
pepř | 2 g |
Postup
- Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli, mrkev a petržel nakrájené na kostičky, chilli papričku nakrájenou na proužky a několik minut opékáme za stálého míchání, dokud se zelenina nerozvoní.
- Zeleninu osolíme 1 lžičkou soli. Poté zarestujeme kurkumu, tomatový protlak a prolisované stroužky česneku - jen velmi krátce, aby se nic nepřipálilo.
- Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme druhou lžičku soli a přivedeme k varu.
- Červenou čočku propláchneme v sítku a přidáme do hrnce společně s rajčaty nakrájenými na kostičky.
- Vaříme na středním plameni 15-20 minut, do změknutí zeleniny i čočky.
- Polévku zjemníme kokosovým mlékem a dochutíme špetkou čerstvě mletého pepře a citronovou šťávou.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 729 | 83 | 1458 | 100 kcal/100 g |
bílkoviny | g | 30 | 3,4 | 60 | - |
sacharidy | g | 75 | 8,5 | 150 | - |
z toho cukry | g | 16,15 | 1,8 | 32,3 | - |
tuky | g | 21,6 | 2,5 | 43 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 7,6 | 0,9 | 15,2 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 11 | 1,3 | 21,9 | |
sůl | g | 5,3 | 0,6 | 10,6 | ≤ 0,825 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ x g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).
Mohlo by vás také zajímat: