Prospěšné účinky konzumace červené řepy souvisí s vysokým obsahem vitamiu C a E, kyseliny listové, minerálních látek, betainu a také zastoupením vlákniny. V kuchyni je skvělou pomocnicí a je vhodná pro slané i sladké pokrmy. Základem těsta jsou ovesné vločky, které jsou bohatým zdrojem vlákniny a mnoha dalších prospěšných látek. Pro přípravu krému se skvěle hodí ricotta. Ricotta je syrovátkový sýr, má jemnou chuť a obsahuje poměrně malé množství tuku (například oblíbené mascarpone obsahuje 4x více tuku!). Pokud byste neměli ricottu, lze na krém použít i tvaroh, řecký jogurt nebo skyr.
Cupcakes z červené řepy s ricottou
Červená řepa má v kuchyni velmi pestré využití. Díky její sladké chuti se hodí i pro přípravu dezertů a koláčů, které můžete v kombinaci s mléčným výrobkem zvolit i jako nutričně vyváženou snídani nebo svačinku během dne.
Suroviny
Na těsto | |
červená řepa | 350 g |
ovesné vločky | 300 g |
kefírové mléko | 380 ml |
třtinový cukr | 120 g |
vejce | 3 ks |
olej řepkový | 75 ml |
holandské kakao | 50 g |
kypřící prášek do pečiva | 8 g |
Na krém | |
ricotta | 100 g |
pudinkový prášek | 20 g |
polotučné mléko | 200 ml |
cukr | 15 g |
borůvky | 50 g |
vanilka | 50 g |
Postup
- Červenou řepu si uvaříme a necháme vychladnout (nebo koupíme již předvařenou) a nastrouháme.
- Vločky rozemeleme a smícháme v míse s cukrem, kypřícím práškem a kakaem.
- V jiné míse si rozmícháme vejce s olejem a kefírem a poté přidáme do suché směsi.
- Na závěr vmícháme řepu, pro čokoládovější chuť můžeme přidat i na kostičky nakrájenou čokoládu.
- Připraveným těstem plníme formičky na muffiny a pečeme na 170 stupňů cca 35 minut.
- V mezičase si připravíme krém. Pudink uvaříme v trochu menším množství mléka, lehce osladíme a necháme vychladnout. Přikryjeme fólií, aby se nevytvořil škraloup.
- Až bude mít pokojovou teplotu, vyšleháme společně s ricottou a ochutíme vanilkou, necháme v lednici ztuhnout. Krémem zdobíme vychladlé muffiny a posypeme čerstvými borůvkami.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
32 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 104,2 | 183,3 | 3333,36 | 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 3,7 | 6,4 | 116,94 | - |
sacharidy | g | 13,2 | 23,2 | 421,81 | - |
z toho cukry | g | 5,9 | 10,4 | 190,1 | - |
tuky | g | 4,1 | 7,3 | 132,2 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,9 | 1,5 | 27,76 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 1,9 | 3,3 | 60,11 | |
sůl | g | 0,1 | 0,2 | 3,9 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 4,2 | 7,4 | 135 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).