Recepty 16. 8. 2018 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Borůvkový dezert s ricottou

Rychlý a jednoduchý dezert po obědě je tento tip na využití borůvek, tvarohu a ricotty. Ricotta je přirozeně nasládlá, borůvky osvěžující.

Jogurt s ovocem a lněným semenem Foto: Karolína Alexiová

Ricotta se řadí mezi syrovátkové sýry, má proto díky obsažené laktóze lehce nasládlou chuť a hodí se na přípravu dezertů. Na rozdíl od tvrdých sýrů má méně bílkovin, jejich obsah ale dožene přídavek tvarohu. Borůvky jsou všeobecně známé pro své antioxidační vlastnosti a jsou považovány za jedny z nejzdravějších plodů naší přírody. Z vitaminů se vyznačují především vysokým obsahem vitaminu C, K minerální látky manganu, který je důležitý pro metabolismus cukrů a je také složkou mnoha enzymů.

Suroviny 

Ricotta   200 g
tvaroh měkký 0,5 % 50 g
borůvky 200 g
javorový sirup 20 g

Postup

Ricottu vyšleháme s tvarohem, javorovým sirupem a polovičním množstvím borůvek. Směsí naplníme vhodné pohárky a navrch dosypeme zbývající borůvky.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

porcí

snack  
energetická hodnota (kcal] kcal 107 114 535,2 max 110 kcal/porci
bílkoviny g 6 6,1 28,6 -
sacharidy g 10 10,4 49,0 -
z toho cukry g 3 3 14,3 -
tuky g 5 5,6 26,6 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 3 3,6 16,7 ≤ 6,0 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.4 g/100 g
vláknina g 2 1,9 8,8 ≥ 1,4 g/100 g
sůl g 0
0,134 0,630 ≤ 0,1 g/100 g
přidaný cukr g 2 2,5 11,9 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (zákusky, moučníky).



Mohlo by vás také zajímat: