Recepty 2. 8. 2018 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Jogurt s ovocem, vločkami a lněným semenem

Jogurt ve sklenici s vločkami je rychlou variantou snídaně pro „nestíhače“. Večerní příprava nezabere ani pět minut a ráno máte výbornou snídani podobnou kaši.

Jogurt s ovocem a lněným semenem Foto: Karolína Alexiová

Ovoce můžete podle libosti obměňovat, velmi dobře chutná i varianta s banánem, hruškou nebo s jahodami. Snídaně je bohatá na vlákninu, takže dobře zasytí a podpoří i správné zažívání. Ovesné vločky obsahují zdraví prospěšné beta-glukany, které napomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Lněná semena jsou zdrojem n-3 mastných kyselin, které najdeme také v rybách a řadí se mezi tzv. esenciální nebo-li nepostradatelné mastné kyseliny. 

Suroviny 

bílý jogurt   200 g
ovesné vločky 50 g
lněná semena 5 g
sekané mandle 10 g
skořice  
jablko 100 g
maliny 50 g

Postup

Jogurt smícháme s vločkami, nahrubo nastrouhaným jablkem, nasekanými mandlemi, skořicí a lněným semínkem. Navrch dáme maliny. Směs dáme do vhodné nádoby s uzavíratelným víčkem a necháme přes noc v chladničce.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

porce

snídaně  
energetická hodnota (kcal] kcal 502 121 501,8 max 550kcal/porci
bílkoviny g 23 5,5 502 -
sacharidy g 65 15,6 64,7 -
z toho cukry g 21 5,1 21,3 -
tuky g 17 4,2 17,4 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 4 1,1 4,5 ≤ 2,0 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.15 g/100 g
vláknina g 13 3,1 12,9 ≥ 1,4 g/100 g
sůl g 0
0,004 0,016 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (přesnídávky, lehká jídla).



Mohlo by vás také zajímat: