Recepty 4. 9. 2019 | Ing. Hana MálkováIng. Hana Málková

Čokoládový krém z řeckého jogurtu s banánem

Vymýšlíte dezert, který budete mít připravený během chvilky? Vyzkoušejte tento jednoduchý čokoládový krém ze dvou ingrediencí!

Čokoládový krém

Základem krému je kvalitní hořká čokoláda, nejraději používám 70% (více procentní čokoláda už by mohla být moc hořká, ale záleží na chuti každého z vás). Kvalitní hořká čokoláda rozhodně není žádný hřích a lze ji do jídelníčku v rozumném množství bez obav zařadit. Hořká čokoláda je bohatým zdrojem antioxidantů, vlákniny a obsahuje jen malé množství cukru.

Řecký jogurt je velmi bohatý na bílkoviny, v klasické variantě obsahuje okolo 10 % tuku, ale můžete ho sehnat i v nízkotučné podobě. Pokud byste neměli řecký jogurt, lze použít i tvaroh nebo skyr.  

Na dozdobení využijte libovolné ingredience, které máte k dispozici. Kromě banánu se skvěle hodí i borůvky, maliny nebo třeba exotické mango. Navrch můžete použít oříšky, hoblinky čokolády nebo stačí jen lehce posypat kakaem a luxusní dezert máte během pár minut hotový.  

Suroviny (8 porcí):

70% hořká čokoláda 75 g
řecký bílý jogurt (0,1 % např. Milko) 300 g
banán 220 g
mandle 15 g

Postup:

Čokoládu rozpustíme na vodní lázni, necháme mírně zchladnout a postupně vmícháme do řeckého jogurtu. Banán nakrájíme na kolečka a postupně do skleničky vrstvíme krém a kolečka banánu. Na závěr posypeme mandlovými plátky a dle chuti dozdobíme meduňkou.

výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

8 ks
energetická hodnota (kcal) kcal 106,5 140,8 851,8
max 110 kcal/porci
bílkoviny g 5,2 6,9 41,665 -
sacharidy g 11 14,6 88,33 -
z toho cukry g 7,1 9,4 57,08 -
tuky g 4,7 6,2 37,25 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g 2,4 3,2 19,19 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.4 g/100 g
vláknina g 2 2,7 16,09  
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 20 g/100 g
sůl g 0,1 0,1 0,6 ≤ 1 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack). 



Mohlo by vás také zajímat: