Recepty 28. 8. 2019 | Mgr. Zuzana DouchováMgr. Zuzana Douchová

Houbové těstoviny s Lučinou a špenátem

Žitné těstoviny s lučinou, žampiony, špenátem a čerstvým tymiánem. Pro milovníky smetanových omáček na těstoviny jednoduché a odlehčené hlavní jídlo hotové do pár minut.

Houbové těstoviny - foto: Mgr. Zuzana Douchová

Nevíte co narychlo uvařit k večeři? Hoďte do vroucí vody žitné těstoviny a mezitím si na pánvi rozehřejete máslo, orestujete žampiony a špenát a přidáte lučinu, která vytvoří skvělou odlehčenější verzi smetanové omáčky. Můžete ještě přidat libovou šunku, kuřecí maso nebo i jinou zeleninu dle chuti.

Pro bezlepkovou dietu zvolte pohankové nebo jiné bezlepkové těstoviny.  

Suroviny 

 těstoviny žitné 90 g
 máslo  5 g
 česnek  5 g
 sůl  1 g
 pepř  2 g
 tymián čerstvý  3 g
 žampiony bílé  120 g
 špenát čerstvý   80 g
 lučina linie  60 g

Postup

Těstoviny uvaříme dle návodu „al dente“. Na pánvi rozehřejeme máslo, krátce orestujeme nasekaný stroužek česneku s hrstkou čerstvého tymiánu. Přidáme pokrájené žampiony a restujeme. Pak přidáme špenát a krátce ho spaříme. Do směsi přidáme lučinu, podlijeme trochou vody, osolíme a opepříme. Krátce prohřejeme, přidáme uvařené těstoviny a vše promícháme.

výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

1 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  476  130,1  476 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  26,1  7,1  26 -
sacharidy g  76,4  20,9  76,4 -
z toho cukry g  3,3  0,9  3,3 -
tuky g  13,6  3,7  13,6 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  7,4  2  7,4 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  18,6  5,1  18,6 ≥ 2 g/100g
sůl g  1,7  0,5  1,7 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: