Nevíte co narychlo uvařit k večeři? Hoďte do vroucí vody žitné těstoviny a mezitím si na pánvi rozehřejete máslo, orestujete žampiony a špenát a přidáte lučinu, která vytvoří skvělou odlehčenější verzi smetanové omáčky. Můžete ještě přidat libovou šunku, kuřecí maso nebo i jinou zeleninu dle chuti.
Houbové těstoviny s Lučinou a špenátem
Žitné těstoviny s lučinou, žampiony, špenátem a čerstvým tymiánem. Pro milovníky smetanových omáček na těstoviny jednoduché a odlehčené hlavní jídlo hotové do pár minut.
Pro bezlepkovou dietu zvolte pohankové nebo jiné bezlepkové těstoviny.
Suroviny
těstoviny žitné | 90 g |
máslo | 5 g |
česnek | 5 g |
sůl | 1 g |
pepř | 2 g |
tymián čerstvý | 3 g |
žampiony bílé | 120 g |
špenát čerstvý | 80 g |
lučina linie | 60 g |
Postup
Těstoviny uvaříme dle návodu „al dente“. Na pánvi rozehřejeme máslo, krátce orestujeme nasekaný stroužek česneku s hrstkou čerstvého tymiánu. Přidáme pokrájené žampiony a restujeme. Pak přidáme špenát a krátce ho spaříme. Do směsi přidáme lučinu, podlijeme trochou vody, osolíme a opepříme. Krátce prohřejeme, přidáme uvařené těstoviny a vše promícháme.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
1 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 476 | 130,1 | 476 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 26,1 | 7,1 | 26 | - |
sacharidy | g | 76,4 | 20,9 | 76,4 | - |
z toho cukry | g | 3,3 | 0,9 | 3,3 | - |
tuky | g | 13,6 | 3,7 | 13,6 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 7,4 | 2 | 7,4 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 18,6 | 5,1 | 18,6 | ≥ 2 g/100g |
sůl | g | 1,7 | 0,5 | 1,7 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).