Krusta ze sladkých brambor je přirozeně bezlepková a daleko snadnější a rychlejší než ta z klasického těsta. Sladké brambory stačí jen oloupat, pokrájet na kolečka, pak dát předpéct a je to! Jako sýr jsem zvolila ricottu, protože je nízkotučná a plná kvalitních bílkovin. Můžete však zvolit i jiné druhy sýra dle chuti.
Batátový koláč s ricottou, špenátem a sušenými rajčaty
Upečte si odlehčený slaný koláč. Místo těsta brambory, místo smetany nízkotučná ricotta a to vše v kombinaci se špenátem, sušenými rajčaty, česnekem a bazalkou. Tento koláč si zamilujete!
Koláč je také skvělý s kozím sýrem nebo fetou. Klasické kravské mléko v receptu můžete nahradit rostlinným - například mandlovým nebo ovesným. A pro úplně bezlaktózovou variantu použijte bílé tofu, které rozmixujete a přidáte do vajec. Bazalkou a česnekem nešetřete, koláč bude krásně provoněný.
Suroviny
batáty | 550 g |
olej řepkový | 10 g |
sůl | 2 g |
pepř | 2 g |
vejce | 200 g |
mléko polotučné 1,5 % | 250 g |
česnek | 10 g |
sušená rajčata v oleji | 50 g |
špenát čerstvý | 100 g |
ricotta | 200 g |
bazalka | 5 g |
Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Batáty oloupeme a pokrájíme na tenká kolečka. V míse je smícháme s olejem, solí a pepřem a vyskládáme do vymazané formy o průměru 22 cm. Klademe je na dno v několika vrstvách a vyložíme i strany formy. Poté dáme péct na 20 min. Mezitím si v míse rozšleháme 4 vejce s riccotou, přidáme nadrcený česnek, mléko, pokrájená sušená rajčata a bazalku. Směs ještě osolíme a opepříme a vlijeme na batátovou předpečenou krustu. Dáme zpátky do trouby a pečeme cca 35 minut.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
3 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 485 | 106 | 1 456 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 23,6 | 5,1 | 71 | - |
sacharidy | g | 47,3 | 10,3 | 142 | - |
z toho cukry | g | 13,2 | 2,9 | 39,6 | - |
tuky | g | 23 | 5 | 69 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 9 | 2 | 27 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 8,1 | 1,8 | 24 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 1,9 | 0,4 | 5,6 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).