Recepty 21. 8. 2019 | Mgr. Zuzana DouchováMgr. Zuzana Douchová

Batátový koláč s ricottou, špenátem a sušenými rajčaty

Upečte si odlehčený slaný koláč. Místo těsta brambory, místo smetany nízkotučná ricotta a to vše v kombinaci se špenátem, sušenými rajčaty, česnekem a bazalkou. Tento koláč si zamilujete!

recepty z batátů
Batátový koláč - foto: Mgr. Zuzana Douchová

Krusta ze sladkých brambor je přirozeně bezlepková a daleko snadnější a rychlejší než ta z klasického těsta. Sladké brambory stačí jen oloupat, pokrájet na kolečka, pak dát předpéct a je to! Jako sýr jsem zvolila ricottu, protože je nízkotučná a plná kvalitních bílkovin. Můžete však zvolit i jiné druhy sýra dle chuti.

Koláč je také skvělý s kozím sýrem nebo fetou. Klasické kravské mléko v receptu můžete nahradit rostlinným - například mandlovým nebo ovesným. A pro úplně bezlaktózovou variantu použijte bílé tofu, které rozmixujete a přidáte do vajec. Bazalkou a česnekem nešetřete, koláč bude krásně provoněný. 

Suroviny 

 batáty  550 g
 olej řepkový  10 g
 sůl  2 g
 pepř  2 g
 vejce  200 g
 mléko polotučné 1,5 %  250 g
 česnek  10 g
 sušená rajčata v oleji   50 g
 špenát čerstvý 100 g
 ricotta  200 g
 bazalka 5 g

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Batáty oloupeme a pokrájíme na tenká kolečka. V míse je smícháme s olejem, solí a pepřem a vyskládáme do vymazané formy o průměru 22 cm. Klademe je na dno v několika vrstvách a vyložíme i strany formy. Poté dáme péct na 20 min. Mezitím si v míse rozšleháme 4 vejce s riccotou, přidáme nadrcený česnek, mléko, pokrájená sušená rajčata a bazalku. Směs ještě osolíme a opepříme a vlijeme na batátovou předpečenou krustu. Dáme zpátky do trouby a pečeme cca 35 minut.

výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

3 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  485  106  1 456 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  23,6  5,1  71 -
sacharidy g  47,3  10,3  142 -
z toho cukry g  13,2  2,9  39,6 -
tuky g  23  5  69 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  9  2  27 ≤  2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤  0,15 g/100 g
vláknina g  8,1  1,8  24 ≥ 1,2 g/100 g
sůl g  1,9  0,4  5,6 ≤  0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤  3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: