Tento recept má univerzální využití a můžete ho libovolně obměňovat dle toho, co zrovna najdete v lednici. Lze využít různé druhy zeleniny (mrkev, celer, petržel, dýni, řepu, papriku, lilek atd.), jen je vhodné vždy používat zeleninu podobné tvrdosti, anebo ji přidávat do pekáčku postupně (měkčí zeleninu přidejte později, aby se vám nespálila).
Pečená zelenina s batáty a jogurtovým dipem
Pečená zelenina je skvělou volbou, jak i v zimě do jídelníčku dostat potřebné množství zeleniny. Navíc je to skvělý způsob, jak zužitkovat všechny zeleninové přebytky z lednice. A o tom, že si určitě pochutnáte, ani nemluvě.
Každý druh zeleniny nám dodá určitý podíl vitaminů, minerálních látek, antioxidantů a vlákniny. Druh od druhu se v obsahu prospěšných látek liší, a proto je vhodné je různě kombinovat, čímž získáte celý koktejl pozitivně působících látek.
Pokud k zelenině přidáte i brambory nebo batáty, obohatíte pokrm o vydatnější zdroj sacharidů a získáte tak plnohodnotný oběd nebo večeři. Nezapomeňte ho ale doplnit i o zdroj bílkovin, které by v hlavním jídle neměly nikdy chybět. Přidat můžete například tofu, méně tučný sýr anebo zeleninu doplňte jogurtovým dipem, jako jsme to udělali my.
Ingredience: 2 porce
batáty | 400 g |
mrkev | 300 g |
červená řepa | 300 g |
celer | 150 g |
řepkový olej | 10 g |
piniová semínka (příp.slunečnicová) | 12 g |
sůl | 1 g |
pepř, sušené bylinky dle chuti (rozmarýn, tymián) | |
Na jogurtový dip: | |
bílý polotučný jogurt | 300 g |
česnek | 2 g |
sůl | 1 g |
čerstvé bylinky, pepř |
Postup
- Všechnu zeleninu i batáty očistíme, oloupeme a nakrájíme na podobně velké kousky. Dáme do pekáčku, přidáme olej a ochutíme solí, pepřem a libovolným kořením (např. rozmarýnem nebo tymiánem).
- Pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme do změknutí (dle velikosti cca 30-40 minut). Občas promícháme a hlídáme, aby se zelenina nespálila.
- Na závěr přidáme piniová semínka.
- Zatímco se nám zelenina peče, připravíme si jogurtový dip. Do bílého jogurtu přidáme trochu rozetřeného česneku, nasekané čerstvé bylinky a dle chuti osolíme a opepříme.
- Zeleninu podáváme ještě teplou s jogurtovým dipem.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 521 | 69,8 | 1042 | 400-700 kcal/porce |
bílkoviny | g | 17,3 | 2,3 | 34,6 | - |
sacharidy | g | 80,9 | 10,8 | 161,8 | - |
z toho cukry | g | 30 | 4 | 60 | - |
tuky | g | 14,2 | 1,9 | 28,5 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,3 | 0,4 | 6,5 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 19,1 | 2,6 | 38,2 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 1,6 | 0,2 | 3,2 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).