Podobně jako v případě mnoha jiných pokrmů, můžete se i s tímto setkat v různých úpravách. V žádné z nich však nechybí máslo, protože co by bylo „butter chicken“ bez másla, že? Máslo tak najdete i v našem receptu, nebojte. Tučnou smetanu, která v recepturách obvykle také nechybí, už jsme ale nahradili, a to sýrem cottage s 3,5 % tuku. A jak se sami přesvědčíte, na chuti to tomuto jídlu neubralo.
Rychlé butter chicken s hráškovou rýží
Butter chicken neboli máslové kuře je indický pokrm oblíbený po celém světě, a to díky krémové konzistenci a jemné chuti. Tradičně se servíruje s rýží a nejinak je tomu i v našem receptu. My jsme rýži navíc obohatili o hrášek, který toto jídlo chuťově podtrhne i příjemně barevně doladí.
Další důležitou roli v tomto receptu zastává koření. Kurkuma pokrmu dodá krásnou žlutooranžovou barvu. Za tu vděčí kurkuminu, který se pyšní i silnými protizánětlivými a antioxidačními účinky. Garam masala je pikantní, pro indickou kuchyni typická směs koření, jejíž složení se může lehce lišit, nicméně nikdy v ní nechybí skořice, hřebíček či kardamom.
Jako přílohu k jídlu jsme zvolili rýži basmati. Ta se vyznačuje dlouhými štíhlými zrny. Má jemně ořechovou příchuť a specifickou vůni. To ostatně napovídá i samotný název. Basmati totiž v překladu z hindštiny znamená „královna vůní“. Při vaření se tento druh rýže nelepí. A oproti jiným druhům rýže má i nižší glykemický index. Použitá celozrnná varianta není loupaná a obsahuje díky tomu cenné látky obsažené ve slupce zrna.
Ingredience: 4 porce
kuřecí prsa bez kůže | 700 g |
řepkový olej | 30 g |
2 cibule | 150 g |
2 stroužky česneku | 6 g |
1 lžíce koření garam masala | 10 g |
1 lžíce mletého kmínu | 10 g |
1 polévková lžíce dmBio Naturland mleté kurkumy |
10 g |
1 lžička soli | 5 g |
¼ lžičky mletého pepře |
2 g |
400 g | |
2 lžičky dmBio citronové šťávy |
15 g |
bílý řecký jogurt (0 % tuku) | 130 g |
cottage fit (3,5 % tuku) | 150 g |
máslo | 30 g |
dmBio celozrnná rýže basmati | 240 g |
mražený hrášek | 200 g |
Postup
- Ve velké pánvi rozehřejte olej a zvolna na něm orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezačne měknout, asi 4 minuty. Část cibule odebereme pro přípravu rýže.
- Přidejte kuřecí maso nakrájené na kostky a restujte 5-10 minut až bude opečené ze všech stran lehce dozlatova.
- Vmíchejte utřený česnek a vařte další minutu za častého míchání, aby se nepřipálil a nezhořkl.
- Přidejte veškeré koření (garam masala, kmín, kurkumu, sůl, pepř) a dobře promíchejte, aby se všechny kousky kuřete kořením rovnoměrně obalily.
- Vmíchejte rajčatovou omáčku, citronovou šťávu, jogurt a sýr cottage. Směs nechte vařit 10 minut. Nakonec do ní vmíchejte máslo.
- Podávejte s rýží uvařenou spolu s na oleji orestované nadrobno nakrájené cibuli s přídavkem mraženého hrášku.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 648 | 105 | 2 591 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 53 | 8,6 | 212 | - |
sacharidy | g | 58,9 | 9,5 | 236 | - |
z toho cukry | g | 10,1 | 1,6 | 40,3 | - |
tuky | g | 22,2 | 3,6 | 88,7 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 12,1 | 2 | 48,5 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g |
7,6 |
1,2 | 30,5 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 3,35 | 0,54 | 13,38 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).
Tento recept vznikl ve spolupráci s dm.