Recepty 27. 12. 2023 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Rychlé butter chicken s hráškovou rýží

Butter chicken neboli máslové kuře je indický pokrm oblíbený po celém světě, a to díky krémové konzistenci a jemné chuti. Tradičně se servíruje s rýží a nejinak je tomu i v našem receptu. My jsme rýži navíc obohatili o hrášek, který toto jídlo chuťově podtrhne i příjemně barevně doladí.

Foto: Pavla Vomastková

Podobně jako v případě mnoha jiných pokrmů, můžete se i s tímto setkat v různých úpravách. V žádné z nich však nechybí máslo, protože co by bylo „butter chicken“ bez másla, že? Máslo tak najdete i v našem receptu, nebojte. Tučnou smetanu, která v recepturách obvykle také nechybí, už jsme ale nahradili, a to sýrem cottage s 3,5 % tuku. A jak se sami přesvědčíte, na chuti to tomuto jídlu neubralo. 

Další důležitou roli v tomto receptu zastává kořeníKurkuma pokrmu dodá krásnou žlutooranžovou barvu. Za tu vděčí kurkuminu, který se pyšní i silnými protizánětlivými a antioxidačními účinky. Garam masala je pikantní, pro indickou kuchyni typická směs koření, jejíž složení se může lehce lišit, nicméně nikdy v ní nechybí skořice, hřebíček či kardamom.

Jako přílohu k jídlu jsme zvolili rýži basmati. Ta se vyznačuje dlouhými štíhlými zrny. Má jemně ořechovou příchuť a specifickou vůni. To ostatně napovídá i samotný název. Basmati totiž v překladu z hindštiny znamená „královna vůní“. Při vaření se tento druh rýže nelepí. A oproti jiným druhům rýže má i nižší glykemický index. Použitá celozrnná varianta není loupaná a obsahuje díky tomu cenné látky obsažené ve slupce zrna.

Ingredience: 4 porce

kuřecí prsa bez kůže 700 g 
řepkový olej 30 g 
2 cibule 150 g 
2 stroužky česneku 6 g 
1 lžíce koření garam masala 10 g 
1 lžíce mletého kmínu 10 g 

1 polévková lžíce dmBio Naturland mleté kurkumy

10 g 
1 lžička soli 5 g 

¼ lžičky mletého pepře

2 g 

dmBio rajčata kousky ve vlastní šťávě (1 plechovka)

400 g 

2 lžičky dmBio citronové šťávy 

15 g 
bílý řecký jogurt (0 % tuku) 130 g 
cottage fit (3,5 % tuku) 150 g 
máslo 30 g 
dmBio celozrnná rýže basmati 240 g 
mražený hrášek 200 g 

Postup 

  1. krájení cibuleVe velké pánvi rozehřejte olej a zvolna na něm orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, dokud nezačne měknout, asi 4 minuty. Část cibule odebereme pro přípravu rýže.
  2. Přidejte kuřecí maso nakrájené na kostky a restujte 5-10 minut až bude opečené ze všech stran lehce dozlatova.
  3. Vmíchejte utřený česnek a vařte další minutu za častého míchání, aby se nepřipálil a nezhořkl.
  4. Přidejte veškeré koření (garam masala, kmín, kurkumu, sůl, pepř) a dobře promíchejte, aby se všechny kousky kuřete kořením rovnoměrně obalily.
  5. Vmíchejte rajčatovou omáčku, citronovou šťávu, jogurt a sýr cottage. Směs nechte vařit 10 minut. Nakonec do ní vmíchejte máslo.
  6. Podávejte s rýží uvařenou spolu s na oleji orestované nadrobno nakrájené cibuli s přídavkem mraženého hrášku.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  648 105  2 591  400-700 kcal/porci
bílkoviny g  53 8,6  212  -
sacharidy g  58,9 9,5  236  -
   z toho cukry g 10,1  1,6   40,3 -
tuky g  22,2 3,6   88,7 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 12,1  48,5  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g

7,6 

1,2  30,5  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 3,35  0,54  13,38  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).

Tento recept vznikl ve spolupráci s dm.

logo dm



Mohlo by vás také zajímat: