Připravili jsme si pro vás skvělé obalované kuřecí filety s opečenými brambůrkami a růžičkovou kapustou. Jedná se o lehký a poměrně rychlý recept, který dokonale potěší vaše chuťové i čichové buňky. A jistě nám podle úvodní fotografie dáte za pravdu, že je tento pokrm i pastvou pro oči.
Štědrovečerní večeře bez kapra a salátu
Typické české vánoční menu se většinou neobejde bez smaženého kapra (nebo klasického řízku) a bramborového salátu. Ano, je to tradice, ale to neznamená, že nemůžete vyzkoušet něco nového. Tím spíš, pokud se nechcete cítit těžce po celý zbytek večera. Dnešní recept bude sice také o řízku, ale převlékli jsme ho do nového kabátu a už vůbec ho nebudeme klasicky smažit. Ani v příloze pak nechybí brambory, ale o salátu to opravdu nebude... Jste zvědaví? Pak přijměte pozvání k našemu štědrovečernímu stolu.
Co všechno jsem při přípravě změnili? Ať už řízek z kapra, nebo masitý smažíte na pánvi, či v klasické fritéze, neobejde se to bez velkého množství tuku. Ten sice na jednu stranu pozitivně ovlivňuje senzorické vlastnosti pokrmu jako je chuť, barva či křupavost, ale s principy zdravého stravování se zrovna nepotkává. Smažené pokrmy mají vysokou energetickou hodnotu a navíc se z tuku mohou při vyšších teplotách uvolňovat zdravotně nežádoucí látky. Proto jsme si i tentokrát vzali na pomoc horkovzdušnou fritézu Philips Airfryer Smart Sensing XXL a na „smažení“ nepoužili ani kapku oleje.
Kromě toho jsme opustili i klasický trojobal a maso nejprve naložili do jogurtové marinády a pak obalili v lahůdkovém droždí. To maso nejen skvěle ochutí, ale dodá našemu tělu i řadu prospěšných látek.
Cenné je pro vysoký podíl kvalitních bílkovin, vlákniny, vitamínů (zejména skupiny B) a minerálních látek, jako je zinek či chrom. Ne náhodou se v angličtině nazývá „nutriční droždí“.
Výživovou hodnotu řízků pak zvyšuje i samotná marináda, jejímž základem je řecký jogurt. Je zdrojem kvalitních živočišných bílkovin a potřebného vápníku. Díky jogurtu zůstanou řízečky také krásně šťavnaté.
Když už jsme tentokrát dali vale klasickému řízku, nechtěli jsme zůstávat pozadu ani s přílohou. Hlavní ingredience, tedy brambor, jsme se vzdát nechtěli, ale to je asi tak vše, co má naše příloha s bramborovým salátem společného. Opečené brambůrky jsme doplnili stejně upravenými růžičkovými kapustičkami, které jsou trochu nedoceněnou, přesto výjimečnou zeleninou bohatou na vlákninu, díky čemuž skvěle zasytí. Zajímavý je i obsah vitamínů C a K, betakarotenu a antioxidačně působícího vitaminu E. Zapomenout bychom neměli ani na bílkoviny, kterých kapusta na 100 g obsahuje 3,4 g. Ale dost bylo povídání, pojďme vařit!
Hlavní vánoční chod: Lahůdkové kuřecí filety s opečenými brambůrkami a kapustičkami
Ingredience: 2 porce
Na řízečky: | |
kuřecí prsa (vnitřní filety ca 30 g/ks) | 250 g |
hustý řecký jogurt (obsah tuku < 1 %) | 70 g |
česnek | 1 stroužek |
sůl | ¼ lžičky |
sladká mletá paprika | ¼ lžičky |
lahůdkové droždí | 50 g |
Na přílohu: | |
brambůrky grenaille | 300 g |
růžičková kapusta | 200 g |
máslo | 15 g |
sůl | 1 lžička |
čerstvě mletý pepř |
Postup
- Den předem si v uzavíratelné míse si smícháme jogurt s utřeným stroužkem česneku, solí a sladkou paprikou.
- Do ochuceného jogurtu naložíme kuřecí filety tak, aby bylo maso marinádou obaleno ze všech stran, a uložíme na noc do lednice.
- Druhý den si očistíme brambory a dáme vařit i se slupkou přibližně na 10 minut, aby byly měkké, ale nerozpadaly se. Po uvaření je necháme okapat.
- Maso vyjmeme z jogurtové marinády a obalíme v lahůdkovém droždí. Obalené filety vyskládáme do koše horkovzdušné fritézy Philips Airfryer Smart Sensing XXL. Nastavíme teplotu na 160 °C a čas na 20 minut. A zatímco se nám budou řízečky „smažit“ v horkovzdušné fritéze, připravíme si přílohu.
- Růžičkovým kapustám sloupeme nepěkné vrchní lístky, seřízneme spodní košťál, omyjeme je a osušíme.
- Kapustičky rozpůlíme, stejně tak i brambory a řezné plochy důkladně osolíme.
- Na větší pánvi si rozpustíme máslo a do rozehřátého vyskládáme kapustičky i brambory řezem dolů. Necháme je opéct přibližně 2-3 minuty krásně dozlatova. Poté snížíme plamen na minimum, kapustičky i brambory obrátíme, pánvičku přiklopíme pokličkou a necháme 3 minuty odpočinout.
- Hotové řízečky naservírujeme na 2 talíře. K nim podáváme opečené brambory s kapustičkami, které na talíři ochutíme čerstvě mletým pepřem.
Pak už nezbývá než si popřát dobrou chuť a těšit se, až pod stromečkem zacinká Ježíšek.
Tento recept vznikl ve spolupráci se společností Philips.