Arancini jsou sicilským národním jídlem, které najdete v různých obměnách prakticky napříč celou Itálií. Jejich základem je rýže, která se naplní nejčastěji směsí masa - ragú a sýra, ale setkáte se i s variantou lilku s ricottou, špenátu s mozzarellou, hříbků se sýrem atd., ale výjimkou není ani sladká verze s cukrem a kakaem. Kuličky se následně obalí jako řízek a smaží v oleji.
Sicilské rýžové kuličky Arancini
Obalované smažené kuličky, krásně křupavé a chuťově dokonalé spojením rýže, směsi masa a sýra. To jsou arancini, tradiční sicilský pokrm, připomínající svým tvarem a barvou malé pomeranče. A nebojte, i smažené jídlo se dá udělat zdravěji, a to díky horkovzdušné fritéze.
Ač je smažené jídlo lákavé, s principy zdravého stravování se úplně nepotkává. Pokud si ale přesto chcete dopřát lahodnou křupavost tohoto pokrmu, zvolte pro přípravu horkovzdušnou fritézu, stejně jako jsme to udělali my. Vyzkoušeli jsme pro vás přípravu v horkovzdušné fritéze Philips Airfryer Smart Sensing XXL. A výsledek? Dokonale křupavé Arancini s minimem použitého tuku!
Fritéza Airfryer Smart Sensing XXL se pyšní svou velikostí a s minimem tuku v ní připravíte dokonalé jídlo pro celou rodinu. Můžete v ní smažit, péct, grilovat, opékat a dokonce i ohřívat již hotová jídla.
Spoustu dalších receptů a tipů pro efektivní využítí horkovzdušné fritézy Philips Airfryer naleznete v aplikaci NutriU.
Tip: Arancini jsou i skvělým „zbytkovým“ jídlem. Pokud vám zůstala rýže z předchozího oběda, nebo třeba trocha hovězího ragú, zkrátíte si dobu přípravy.
Ingredience: 3 porce
Na ragú: | |
extra libové mleté hovězí maso | 200 g |
řepkový olej | 15 ml |
½ cibule | 40 g |
rajčatová passata | 200 ml |
mražený hrášek | 50 g |
hrachová mouka | 30 g |
sůl | 5 g |
pepř | 1 g |
Na arancini: | |
krátkozrnná rýže na rizoto | 200 g |
sůl | 2,5 g |
mozzarella light | 125 g |
Na obalení a potření: | |
vejce | 1 ks |
strouhanka | 50 g |
řepkový olej | 10 g |
Postup
- Nejprve si uvaříme rýži dle návodu a necháme ji vychladnout.
- Současně začneme připravovat masovou směs. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku. K ní přidáme mleté hovězí maso a orestujeme ho ze všech stran. Přidáme passatu, hrachovou mouku a směs ochutíme solí, pepřem a pod pokličkou dusíme do změknutí masa, přibližně 30 minut. V případě potřeby podlijeme v průběhu dušení vodou. Nakonec přidáme hrášek, promícháme a stáhneme z plamene.
- Mozzarellu si natrháme na malé kousky.
- Z uvařené rýže uděláme 12 kuliček. Každou z nich rozplácneme, doprostřed vložíme lžíci ragú a kousek mozzarelly a kuličku zabalíme.
- V jedné misce si prošleháme vajíčko, do druhé pak nasypeme strouhanku. Kuličky postupně obalíme ve vajíčku a poté ve strouhance.
- Obalené kuličky naskládejte do koše fritézy, postříkejte nebo potřete olejem. Fritézu nastavte na 200 °C a 12 minut.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
3 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 688 | 145 | 2 064 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 35,4 | 7,4 | 106 | - |
sacharidy | g | 75,5 | 15,9 | 226 | - |
z toho cukry | g | 5,9 | 1,2 | 17,6 | - |
tuky | g | 25,3 | 5,3 | 76 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 6,7 | 1,4 | 20 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 5,8 | 1,2 | 17,4 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 3,28 | 0,69 | 9,85 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).
Tento recept vznikl ve spolupráci se společností Philips.