Dezert brownies má své kořeny v USA a patří mezi klasické americké dobroty. Původ brownies je poněkud nejasný, podle jedné z teorií prý jakási kuchařka opomněla přidat do čokoládového dortu kypřidlo a výsledný dezert měl těžší a hutnější konzistenci, která se nakonec ukázala být chuťově velmi zdařilou. Jiná teorie naopak hovoří o záměru, kdy byl tento moučník vyrobený na přání tak, aby se podobal čokoládovému dortu, ale byl menší a mohl se jíst z krabičky.
Fazolové brownies. Skvělý dezert, kterému neodoláte
Luštěniny jsou skvělým zdrojem živin a byla by chyba se jim vyhýbat. Ač by se mohlo zdát, že zařadit tuto potravinu do jídelníčku je oříšek, opak je pravdou. Luštěniny totiž mají velkou výhodu - dají se použít nejen do slaných pokrmů, ale i do těch sladkých. Vyzkoušejte neodolatelné fazolové brownies, zdravější variaci oblíbeného dezertu.
Ať už je pravda jakákoli, brownies se rychle staly oblíbeným dezertem nejen v Americe, ale postupně i po celém světě. Dnes existuje mnoho různých variant receptů na brownies, které nabízejí přidání nejrůznějších ingrediencí, ať už jsou to ořechy, čokoládové kousky, karamel, různé druhy koření. Anebo luštěnin, jako je tomu v našem případě.
- Luštěniny, tedy i červené fazole jsou dobrým zdrojem vlákniny, komplexních sacharidů s nízkým glykemickým indexem a bílkovin rostlinného původu, díky čemuž dobře zasytí. Luštěniny se vyznačují obsahem vitaminů skupiny B, významně je zastoupena kyselina listová. Z minerálních látek stojí za zmínku fosfor, hořčík, draslík, zinek, mangan i železo s vápníkem.
Ingredience: 24 porcí
1 plechovka červených fazolí | 400 g |
ovesné vločky | 80 g |
strouhané zralé jablko | 150 g |
vejce | 2 ks |
polotučné mléko | 100 ml |
řepkový olej | 100 ml |
1 lžička prášku do pečiva | 5 g |
3 lžíce kvalitního kakaa | 30 g |
strouhaná 70% hořká čokoláda | 80 g |
strouhaný kokos | 50 g |
½ lžičky skořice | 2 g |
špetka muškátového oříšku |
Postup
- Troubu si rozehřejeme na 180 °C.
- Všechny ingredience dáme do mixéru a na nejvyšší otáčky umixujeme hladké těsto.
- Těsto vlijeme do formy vyložené pečicím papírem a vložíme do vyhřáté trouby.
- Fazolové brownies pečeme přibližně 30-40 minut.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
24 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 46 | 100 | 1 106 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2,6 | 5,7 | 62,7 | - |
sacharidy | g | 5,6 | 12,1 | 134 | - |
z toho cukry | g | 2 | 4,2 | 46,8 | - |
tuky | g | 7,7 | 16,7 | 185 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,7 | 5,9 | 65,5 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 1,6 | 3,5 | 39,2 | - |
sůl | g | 0,23 | 0,51 | 5,61 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).