Nejčastějším problémem spojeným s nedostatkem železa je anémie
Železo hraje roli v mnoha funkcích různých tělesných systémů. Nejzásadnější roli však hraje při tvorbě červených krvinek, které zajišťují přenos kyslíku.
Nedostatek železa je jedním z nejrozšířenějších problémů, pramenícím často v nevyváženém jídelníčku. Dle dat Světové zdravotnické organizace (WHO) nemá dostatečné množství železa až 80 % populace. Únava, slabost, padání vlasů, dušnost – to jsou jen vybrané projevy deficitu železa. Jaká jsou nejčastější rizika spojena s jeho nedostatkem a jak zabezpečit jeho dostatek ve stravě?
Železo hraje roli v mnoha funkcích různých tělesných systémů. Nejzásadnější roli však hraje při tvorbě červených krvinek, které zajišťují přenos kyslíku.
Pokud nemáme dostatek železa, může to zapříčinit nedostatečnou tvorbu červeného krevního barviva (hemoglobinu), výsledkem je pak nedostatečné okysličení tkání. V takovém případě mluvíme o sideropenii (anémii z nedostatku železa).
V největším riziku pro vznik anémie jsou dle dat WHO tyto populační skupiny:
Dalšími skupinami obyvatel, které by si měly hlídat příjem železa, jsou starší osoby (díky horší vstřebatelnosti), lidé s onemocněním trávicího ústrojí, alkoholici, kuřáci, vegetariáni, vegani a sportovci.
Zpozornět byste měli především, pokud se u vás vyskytl některý z následujících příznaků:
Pokud cítíte jakékoli projevy jeho nedostatku, konzultujte je se svým lékařem. U problému spojeného s deficitem železa je nutné nalézt pravou příčinu vzniku. Tedy jestli se jedná o jeho nedostatek ve stravě, nebo zda je problém spojen spíš se zánětem (např. trávicího ústrojí), větší ztrátou krve, nebo jiným zdravotním problémem.
Nic ovšem nepokazíte úpravou jídelníčku. Níže naleznete potraviny, které jsou vhodným zdrojem železa, a pokud vám ve stravě většina těchto potravin chybí, zkuste je zařadit.
Nejlepšími zdroje jsou:
Je také rozdíl ve vstřebatelnosti železa podle zdroje. Z živočišných zdrojů se vstřebává kolem 30 % železa a z rostlinných zdrojů pouze 10 %. Je proto vhodné zdroje kombinovat a taky volit vhodnou úpravu pokrmu, která podpoří vstřebatelnost železa.
Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroje informací: Iron Deficiency Anemia Secondary to Inadequate Dietary Iron Intake.Healthline: Medical information and health advice you can trust. [online]. 2005 [cit. 20.01.2022]; Když chybí železo – Železné zdraví. [online]. [cit. 20.01.2022]; WHO quidance helps detect iron deficiency and protect brain development. WHO | World Health Organization. [online]. 2020 [cit. 20.01.2022]; Jak ovlivnit nedostatek železa stravováním | MT. MEDICAL TRIBUNE CZ [online]. 2019 [cit. 20.01.2022]