- Hovězí maso je bohatým zdrojem plnohodnotných bílkovin a vyniká také vysokým obsahem dobře využitelného železa, v našem jídelníčku by proto nemělo chybět. Volte ideálně libovou část – například hovězí zadní, které neobsahuje velké množství tuku. Podobně můžete připravit i vepřový nebo kuřecí eintopf. Pokud byste chtěli vegetariánskou verzi, tak lze místo masa použít luštěniny nebo tofu.
- Do hrnce můžete přidat libovolné druhy zeleniny – my jsme zvolili podzimní kombinaci mrkve, celeru a dýně. I tepelně upravená zelenina nám dodává celou řadu prospěšných látek – vitaminů, minerálních látek a antioxidantů.
- Do jídla nezapomeňte rovnou přidat i přílohu, my jsme použili brambory, ale z jednoho hrnce můžete připravit například i rizoto (do masovo-zeleninového základu přidáte rýži a dostatek tekutin).
Ingredience: 4 porce
libové hovězí (hovězí zadní) | 500 g |
brambory | 600 g |
dýně hokaido | 500 g |
cibule | 300 g |
mrkev | 250 g |
celer | 160 g |
červené víno | 150 ml |
rajčatový protlak | 100 g |
česnek | 15 g |
řepkový olej | 15 ml |
sůl | 3 g |
rozmarýn, jalovec, bobkový list, pepř |
Postup
- Připravíme si hrnec, který můžeme vložit i do trouby.
- Cibuli nakrájíme na drobno a osmahneme na troše oleje, po chvíli přidáme i na kostky nakrájenou mrkev a celer.
- Přidáme koření – jalovec, bobkový list, černý pepř a větvičku rozmarýnu. Poté přidáme na plátky nakrájený česnek a na kostky nakrájené maso. Krátce opečeme, aby se maso zatáhlo, osolíme, přidáme protlak a podlijeme červeným vínem.
- Víno necháme krátce odpařit, přilijeme ještě trochu vody nebo vývaru, přiklopíme a vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů.
- Po hodině pečení přidáme na kostky nakrájené brambory a dále přiklopené pečeme.
- Po dalších cca 30 minutách pečení přidáme na kostky nakrájenou dýni (dýni hokkaido není třeba loupat) a pečeme ještě dalších 30 minut nebo déle, dokud není maso měkké. Doba pečení závisí na konkrétní troubě a velikosti kousků masa.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 487 | 81 | 1946 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 36,1 | 6,0 | 144,5 | - |
sacharidy | g | 57,9 | 9,7 | 231,6 | - |
z toho cukry | g | 19,5 | 3,2 | 77,8 | - |
tuky | g | 9,5 | 1,6 | 37,9 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,7 | 0,5 | 10,8 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 8,1 | 1,4 | 32,4 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 1,24 | 0,21 | 4,96 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).