Recepty 17. 11. 2021 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

„Americká" buchta s jablky a ořechy

Pokud máte rádi jablka nebo jich dokonce máte přebytek, je tato buchta tou pravou volbou. Jablka jsou dobrým zdrojem vlákniny a buchtě dodají vláčnost a jemně nakyslou chuť.

„Americká buchta“ Foto: Karolína Alexiová
  • Vlašské ořechy obsahují převážně nepostradatelné vícenenasycené mastné kyseliny. Jsou bohatým zdrojem vitaminů B skupiny, zinku a mědi. Jako ostatní ořechy obsahují i antioxidačně působící fytosteroly.
  • Díky použitému řepkovému a slunečnicovému oleji má výsledná buchta i velmi dobré složení mastných kyselin.

Ingredience

vejce 4 ks 200 g
cukr 250 g
vanilkový cukr   20 g
mouka polohrubá  430 g
kypřící prášek 20 g
jablka  1000 g
skořice mletá  3 g
olej řepkový 160 ml
kakao 12 g
ořechy vlašské 100 g
rozinky  40 g

Postup

  1. Cukr ušleháme s vejci do pěny, jablka nastrouháme nahrubo.
  2. K vejcím přidáme olej a pak vmícháme všechny sypké suroviny.
  3. Nakonec přidáme jablka a důkladně promícháme.
  4. Pečeme ve vymazaném a moukou vysypaném plechu při teplotě 170 °C.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

55 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 105 258 5767 110 kcal/porci
bílkoviny g  1,8 4,4 98,4 -
sacharidy g 14
35 774 -
   z toho cukry g  7,4 18,2 407,5 -
tuky g  4,6 11,3 253,2 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,5 1,2 27,1 ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  0,9 2,2 50 -
sůl g  0,1 0,3 6,5 ≤ 1/100 g
přidaný cukr g  4  12  269 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).



Mohlo by vás také zajímat: