Recepty 10. 11. 2021
| Ing. Hana Pávková Málková
Květákové placičky mohou být skvělým obědem, večeří nebo i svačinou.
- Květák je zdrojem mnoha prospěšných látek, kromě vlákniny nám dodává i vitaminy (C a K), minerální látky (zejména draslík) a obsahuje i látky s protirakovinnými účinky.
- Do placiček je přidaná cizrna, která navýší obsah bílkovin. K zahuštění jsou použité ovesné vločky, které jsou nutričně bohatší než klasická mouka.
- Placičky pečte nejlépe v troubě, případně na pánvi na kapce oleje. Vyvarujte se ale klasického smažení, které není zcela vhodnou variantou tepelné úpravy.
- K placičkám si připravte dip ze skyru, díky kterému ještě navýšíte podíl bílkovin v celém jídle.
Ingredience: 4 porce
placičky |
|
květák |
400 g |
mrkev |
200 g |
uvařená nebo sterilovaná cizrna |
250 g |
vejce 1ks |
50 g |
jemné ovesné vločky |
75 g |
řepkový olej |
10 ml |
sůl |
1,5 g |
pepř |
1 g |
římský kmín |
1 g |
bylinkový dip |
|
skyr |
400 g |
česnek |
2 g |
citrónová šťáva |
10 ml |
čerstvé bylinky dle chuti (petrželka, bazalka, koriandr...) |
|
Postup
- Květák a mrkev očistíme, nakrájíme a uvaříme do poloměkka. Slijeme a necháme vychladnout.
- Takto připravenou zeleninu rozmačkáme, přidáme rozmixovanou a předem uvařenou cizrnu (lze použít i konzervovanou), vejce, sůl, bílý pepř a římský kmín. Vše promícháme, dle potřeby zahustíme jemnými vločkami a necháme chvíli odpočinout.
- Z těsta tvarujeme placičky, které postříkáme olejem (nejlepší je použít olej ve spreji). Pečeme v troubě na 180 stupňů dozlatova nebo opatrně opékáme na pánvi z obou stran.
- Bylinkový dip si připravíme ze skyru, rozetřeného česneku, citronové šťávy a nasekaných bylinek.
výživové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
|
|
|
|
4 porce
|
energetická hodnota (kcal) |
kcal |
356 |
101 |
1425 |
400-700 kcal/porci
|
bílkoviny |
g |
30 |
8,5 |
119 |
- |
sacharidy |
g |
43 |
12 |
171 |
- |
z toho cukry |
g |
12 |
3,5 |
50 |
- |
tuky |
g |
7,5 |
2,1 |
29,9 |
- |
z toho |
|
- |
- |
- |
- |
nasycené mastné kyseliny (SFA) |
g |
1,3 |
0,4 |
5,3 |
≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 0,15 g/100 g |
vláknina |
g |
10,3 |
2,9 |
41,4 |
≥ 1,2/100 g |
sůl |
g |
0,7 |
0,2 |
3 |
≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr |
g |
0 |
0 |
0 |
≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).