Recepty 10. 11. 2021 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Květákové placičky s cizrnou s bylinkovým dipem ze skyru

Květákové placičky mohou být skvělým obědem, večeří nebo i svačinou.

Foto: Karolína Alexiová
  • Květák je zdrojem mnoha prospěšných látek, kromě vlákniny nám dodává i vitaminy (C a K), minerální látky (zejména draslík) a obsahuje i látky s protirakovinnými účinky.
  • Do placiček je přidaná cizrna, která navýší obsah bílkovin. K zahuštění jsou použité ovesné vločky, které jsou nutričně bohatší než klasická mouka.
  • Placičky pečte nejlépe v troubě, případně na pánvi na kapce oleje. Vyvarujte se ale klasického smažení, které není zcela vhodnou variantou tepelné úpravy.
  • K placičkám si připravte dip ze skyru, díky kterému ještě navýšíte podíl bílkovin v celém jídle.

Ingredience: 4 porce

placičky  
květák 400 g
mrkev 200 g
uvařená nebo sterilovaná cizrna 250 g
vejce 1ks 50 g
jemné ovesné vločky 75 g
řepkový olej 10 ml
sůl 1,5 g
pepř 1 g
římský kmín 1 g
bylinkový dip  
skyr 400 g
česnek 2 g
citrónová šťáva 10 ml
čerstvé bylinky dle chuti (petrželka, bazalka, koriandr...)  

 

Postup

  1. Květák a mrkev očistíme, nakrájíme a uvaříme do poloměkka. Slijeme a necháme vychladnout.
  2. Takto připravenou zeleninu rozmačkáme, přidáme rozmixovanou a předem uvařenou cizrnu (lze použít i konzervovanou), vejce, sůl, bílý pepř a římský kmín. Vše promícháme, dle potřeby zahustíme jemnými vločkami a necháme chvíli odpočinout.
  3. Z těsta tvarujeme placičky, které postříkáme olejem (nejlepší je použít olej ve spreji). Pečeme v troubě na 180 stupňů dozlatova nebo opatrně opékáme na pánvi z obou stran.
  4. Bylinkový dip si připravíme ze skyru, rozetřeného česneku, citronové šťávy a nasekaných bylinek.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  356  101 1425 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  30  8,5  119 -
sacharidy g  43  12  171 -
   z toho cukry g  12  3,5  50 -
tuky g  7,5  2,1  29,9 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,3  0,4  5,3 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  10,3  2,9  41,4 ≥ 1,2/100 g
sůl g  0,7 0,2  3 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: