- Přezrálé banány jsou samy o sobě velmi sladké, tak možná nebude potřeba chlebíček vůbec doslazovat. Pokud ale vyžadujete trochu sladší chuť, použijte k doslazení čekankový sirup, který obsahuje jen minimum cukru a je bohatý na vlákninu. Kromě sladké chuti banány dodají i draslík, betakaroten a některé vitaminy (např. vitamin B6).
- Obsah vlákniny významně navýší i použitá celozrnná mouka a ovesné vločky.
- Chlebíček podávejte ideálně s nějakým zdrojem bílkovin – doplňte ho například tvarohem nebo řeckým jogurtem. Díky tomu vás více zasytí a může tak být plnohodnotnou snídaní nebo svačinou.
Ingredience: 10 porcí
banán | 240 g |
čekankový sirup | 40 g |
vejce 2 ks | 100 g |
polotučné mléko | 200 ml |
špaldová celozrnná mouka | 250 g |
jemné ovesné vločky | 100 g |
kypřící prášek | 12 g |
kakao | 30 g |
mandle | 40 g |
Postup
- Dva zralé banány rozmačkáme vidličkou. Přidáme asi dvě lžíce čekankového sirupu, dvě vejce a mléko a promícháme.
- Samostatně si smícháme suché ingredience – celozrnnou mouku, jemné ovesné vločky, jeden sáček prášku do pečiva, kakao a nasekané mandle.
- Suchou směs smícháme s tekutou a umícháme hladké těsto.
- Těsto vlijeme do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem, vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme asi hodinu.