Recepty 15. 9. 2021 | Coolinářka - Svatava VaškováCoolinářka - Svatava Vašková

Avokádový toast s lososem a křepelčími vejci

Avokádo je stále oblíbenější součást zdravé výživy. Samo o sobě nemá avokádo výraznou chuť, což je velká výhoda, protože ho lze kombinovat všemi způsoby jak na slano, tak na sladko. Tento recept pro nás připravila milovnice dobrého jídla a food bloggerka Coolinářka.

Foto - autor: se souhlasem Svatavy Vaškové

Od ostatních druhů ovoce se avokádo liší minimálním množstvím cukru. Je z 15% tvořeno prospěšným tukem  s převahou  mononenasycených  mastných kyselin. Je bohatým zdrojem vitamínů, draslíku, magnesia, hořčíku, takže pomáhá při únavě, stresu a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Díky všem těmto vlastnostem se zařadilo mezi superpotraviny. 

Ingredience: 1 porce

plátek celozrnného toastového chleba 25 g
1/2 avokáda 50 g
uzený losos 20 g
2 křepelčí vejce 20 g
3 plátky salátové okurky 15 g
lžička limetkové šťávy 5 g
1 lžíce řeřichy 10 g
špetka pepře 1 g
špetka chilli koření  1 g

Postup

  1. Zralé avokádo oloupejte a vyjměte pecku.
  2. Dužinu vydlabejte a vidličkou ji rozmělněte spolu s limetovou štávou.
  3. Křepelčí vajíčka uvařte na hniličko, zchlaďte je a opatrně oloupejte.
  4. Na plátek opečeného toustového chleba namažte avokádo, na něj položte plátky lososa, pak uvařená křepelčí vejce a nakonec salátovou okurku, řeřichu, čerstvě namletý pepř a sušené chilli.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

1 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  198 135 198 350 kcal/porci
bílkoviny g 9 6 9 -
sacharidy g 16 11 16 -
   z toho cukry g 1,3 1 1,3 -
tuky g 11 7 11 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,6 1,1 1,6 ≤ 2,2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 5,5 4 5,5 ≥ 1,4 g/100 g
sůl g 1,0 0,7 1,0 ≤ 1,125/100 g
přidaný cukr g 0 0 0 ≤ 8 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (obložený chléb).

 



Mohlo by vás také zajímat: