Od ostatních druhů ovoce se avokádo liší minimálním množstvím cukru. Je z 15% tvořeno prospěšným tukem s převahou mononenasycených mastných kyselin. Je bohatým zdrojem vitamínů, draslíku, magnesia, hořčíku, takže pomáhá při únavě, stresu a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Díky všem těmto vlastnostem se zařadilo mezi superpotraviny.
Avokádový toast s lososem a křepelčími vejci
Avokádo je stále oblíbenější součást zdravé výživy. Samo o sobě nemá avokádo výraznou chuť, což je velká výhoda, protože ho lze kombinovat všemi způsoby jak na slano, tak na sladko. Tento recept pro nás připravila milovnice dobrého jídla a food bloggerka Coolinářka.
Ingredience: 1 porce
plátek celozrnného toastového chleba | 25 g |
1/2 avokáda | 50 g |
uzený losos | 20 g |
2 křepelčí vejce | 20 g |
3 plátky salátové okurky | 15 g |
lžička limetkové šťávy | 5 g |
1 lžíce řeřichy | 10 g |
špetka pepře | 1 g |
špetka chilli koření | 1 g |
Postup
- Zralé avokádo oloupejte a vyjměte pecku.
- Dužinu vydlabejte a vidličkou ji rozmělněte spolu s limetovou štávou.
- Křepelčí vajíčka uvařte na hniličko, zchlaďte je a opatrně oloupejte.
- Na plátek opečeného toustového chleba namažte avokádo, na něj položte plátky lososa, pak uvařená křepelčí vejce a nakonec salátovou okurku, řeřichu, čerstvě namletý pepř a sušené chilli.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
1 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 198 | 135 | 198 | 350 kcal/porci |
bílkoviny | g | 9 | 6 | 9 | - |
sacharidy | g | 16 | 11 | 16 | - |
z toho cukry | g | 1,3 | 1 | 1,3 | - |
tuky | g | 11 | 7 | 11 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,6 | 1,1 | 1,6 | ≤ 2,2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 5,5 | 4 | 5,5 | ≥ 1,4 g/100 g |
sůl | g | 1,0 | 0,7 | 1,0 | ≤ 1,125/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 8 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (obložený chléb).