Recepty 12. 7. 2023 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Coleslaw salát s jogurtovým dresinkem

Salát coleslaw patří k nejoblíbenějším salátům vůbec. Jenže ten tradiční se připravuje z majonézy a s lehkým zeleninovým salátem tak nemá téměř nic společného. Ovšem nezoufejte! Pokud i vy patříte k milovníkům tohoto slavného salátu, vzdávat se ho nemusíte - stačí ho pouze odlehčit. Na chuti mu to neubere a vám kila nepřidá.

Coleslaw salát s jogurtovým dresinkem
Foto: Pavla Vomastková

Ač se salát coleslaw stal populárním hlavně v Americe a máme ho spojený s tamními fastfoody, svůj původ má v Evropě, konkrétně v Holandsku. Koolsla, tak zní holandský název pro zelný salát, který původně neobsahoval majonézu a podával se teplý. Holandští osadníci pak v 18. století přenesli tento recept do Ameriky, kde se postupně stal populárním předkrmem a přílohou k různým pokrmům, zejména k masu a rybám.

Odtud se jeho popularita rozšířila do celého světa a tak se dnes prakticky v každé zemi setkáte s tradiční či upravenou variantou tohoto zelného salátu. Kromě klasického základu (zelí, mrkev, cibule) se do salátu přidává celer, ať už kořenový, nebo řapíkatý, rozinky, jablka, brusinky, ale i šunka.

  • Coleslaw je známý svou čerstvostí, osvěžující chutí a křupavou texturou. Hodí se jako vedlejší jídlo nebo jako součást sendvičů a burgerů. Skvěle doladí každou vaši letní grilovačku.

Coleslaw bez výčitek

Zeleninový základ salátu ponechte stejný jako v tradiční receptuře – zelí, mrkev a cibule. Pokud vám štiplavá chuť čerstvé cibule vadí, můžete ji pochopitelně vynechat.

Zásadní ale bude úprava dresinku, díky které ušetříme plno tuku a kalorií. Odlehčený dresink si připravíme z klasického polotučného jogurtu nebo řeckého jogurtu s 0 % tuku. Pokud by vám takový dresink připadal až příliš „dietní“, můžete přidat i majonézu nebo zakysanou smetanu. Na zjemnění chuti stačí ovšem jen menší množství, 1 polévková lžíce bude tak akorát. Nutričně bude takový dresink stále v pořádku. Nicméně ručíme vám za to, že i bez přidání majonézy či smetany bude salát chuťově naprosto dokonalý.

Ingredience: 2 porce

bílé hlávkové zelí 400 g
mrkev 150 g
cibule 20 g
bílý polotučný jogurt 300 g
vinný nebo jablečný ocet 10 ml
sůl 1 g
pepř 1 g

Postup

  1. salát ColeslawZelí nakrouháme na jemné proužky (pokud máte rádi salát nadorobno, můžete proužky ještě pokrájet nožem na menší kousky), nasolíme a důkladně promačkáme, aby pustilo co nejvíce vody a zkřehlo. Takto ho necháme alespoň 15 minut odpočinout.
  2. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme najemno, pro jemnější chuť můžeme použít červenou nebo bílou cibuli. Cibuli a mrkev přidáme k zelí.
  3. Připravíme si jogurtový dresink – jogurt smícháme s octem a pepřem. Zeleninu promícháme s dresinkem.
  4. Salát necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici, aby se chutě vzájemně propojily. Neublíží mu ani uležení přes noc. 
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  150 39,8  300 150 kcal/porci
bílkoviny g  11  2,6  22,5 -
sacharidy g  21  5  42 -
z toho cukry g  8,5  2  17 -
tuky g  4,8  1,1  9,5 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2,4  0,6  4,9 ≤ 2,6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  7,9  1,8  15,8 ≥ 0,8/100 g
sůl g  1  0,2 2 ≤ 0,625/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 2,5g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (salát).



Mohlo by vás také zajímat: