Ač se salát coleslaw stal populárním hlavně v Americe a máme ho spojený s tamními fastfoody, svůj původ má v Evropě, konkrétně v Holandsku. Koolsla, tak zní holandský název pro zelný salát, který původně neobsahoval majonézu a podával se teplý. Holandští osadníci pak v 18. století přenesli tento recept do Ameriky, kde se postupně stal populárním předkrmem a přílohou k různým pokrmům, zejména k masu a rybám.
Coleslaw salát s jogurtovým dresinkem
Salát coleslaw patří k nejoblíbenějším salátům vůbec. Jenže ten tradiční se připravuje z majonézy a s lehkým zeleninovým salátem tak nemá téměř nic společného. Ovšem nezoufejte! Pokud i vy patříte k milovníkům tohoto slavného salátu, vzdávat se ho nemusíte - stačí ho pouze odlehčit. Na chuti mu to neubere a vám kila nepřidá.
Odtud se jeho popularita rozšířila do celého světa a tak se dnes prakticky v každé zemi setkáte s tradiční či upravenou variantou tohoto zelného salátu. Kromě klasického základu (zelí, mrkev, cibule) se do salátu přidává celer, ať už kořenový, nebo řapíkatý, rozinky, jablka, brusinky, ale i šunka.
- Coleslaw je známý svou čerstvostí, osvěžující chutí a křupavou texturou. Hodí se jako vedlejší jídlo nebo jako součást sendvičů a burgerů. Skvěle doladí každou vaši letní grilovačku.
Coleslaw bez výčitek
Zeleninový základ salátu ponechte stejný jako v tradiční receptuře – zelí, mrkev a cibule. Pokud vám štiplavá chuť čerstvé cibule vadí, můžete ji pochopitelně vynechat.
Zásadní ale bude úprava dresinku, díky které ušetříme plno tuku a kalorií. Odlehčený dresink si připravíme z klasického polotučného jogurtu nebo řeckého jogurtu s 0 % tuku. Pokud by vám takový dresink připadal až příliš „dietní“, můžete přidat i majonézu nebo zakysanou smetanu. Na zjemnění chuti stačí ovšem jen menší množství, 1 polévková lžíce bude tak akorát. Nutričně bude takový dresink stále v pořádku. Nicméně ručíme vám za to, že i bez přidání majonézy či smetany bude salát chuťově naprosto dokonalý.
Ingredience: 2 porce
bílé hlávkové zelí | 400 g |
mrkev | 150 g |
cibule | 20 g |
bílý polotučný jogurt | 300 g |
vinný nebo jablečný ocet | 10 ml |
sůl | 1 g |
pepř | 1 g |
Postup
- Zelí nakrouháme na jemné proužky (pokud máte rádi salát nadorobno, můžete proužky ještě pokrájet nožem na menší kousky), nasolíme a důkladně promačkáme, aby pustilo co nejvíce vody a zkřehlo. Takto ho necháme alespoň 15 minut odpočinout.
- Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme najemno, pro jemnější chuť můžeme použít červenou nebo bílou cibuli. Cibuli a mrkev přidáme k zelí.
- Připravíme si jogurtový dresink – jogurt smícháme s octem a pepřem. Zeleninu promícháme s dresinkem.
- Salát necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici, aby se chutě vzájemně propojily. Neublíží mu ani uležení přes noc.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 150 | 39,8 | 300 | 150 kcal/porci |
bílkoviny | g | 11 | 2,6 | 22,5 | - |
sacharidy | g | 21 | 5 | 42 | - |
z toho cukry | g | 8,5 | 2 | 17 | - |
tuky | g | 4,8 | 1,1 | 9,5 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,4 | 0,6 | 4,9 | ≤ 2,6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 7,9 | 1,8 | 15,8 | ≥ 0,8/100 g |
sůl | g | 1 | 0,2 | 2 | ≤ 0,625/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (salát).