- Ovesné vločky, které jsou základem našich tyčinek, jsou zdrojem komplexních sacharidů, pyšní se nadprůměrným obsahem thiaminu (vitamínu B) i dalších vitamínu skupiny B. Za zmínku rozhodně stojí i minerální látky, jako je hořčík, fosfor, vápník či železo. A v neposlední řadě nám slouží jako dokonalý zdroj rozpustné vlákniny s převahou beta-glukanů, které jsou důležité pro správnou funkci imunitního systému, snižují hladinu cholesterolu v krvi a upravují hladinu glykémie.
- Dobré oříšky nikdy nesmí v müsli tyčinkách chybět. My jsme vsadili na kešu, protože patří k oblíbeným ořechům pro svou jemnou a sladkou chuť. Z ořechů obsahují nejvíce sacharidů a železa. Mimoto v sobě mají hodně zinku a jsou dobrým zdrojem hořčíku. Pomáhají dodávat kyslík do všech buněk, což mimo jiné zabraňuje anémii. A nezapomněli jsme ani na mandle, které jsou skvělým zdrojem vitamínu E. Ten je ceněn pro své antioxidační účinky, ženami především pro příznivý vliv na pleť.
- Maliny mají vysoký obsah vitamínu C, nechybí ale ani vitamíny skupiny B, vitamín A, E, z minerálních látek pak zinek, vápník, fosfor a železo. Jsou silným antioxidantem, podporují imunitu, bojují proti stresu i zánětu a zpomalující proces stárnutí.
Ingredience: 25 porcí
dmBio ovesné jemné vločky | 150 g |
dmBio kešu oříšky | 150 g |
dmBio lyofilizované maliny | 25 g |
celozrnná špaldová mouka | 30 g |
med | 60 g |
banán | 1 ks |
sůl | 1 g |
skořice | 5 g |
Na dokončení: | |
hořká 70% čokoláda | 70 g |
mandlové plátky | 50 g |
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
- Rozehřejeme si suchou pánev. Vsypeme do ní oříšky a za občasného protřesení je opékáme do té doby, než se rozvoní. Doporučujeme sledovat a pražit spíše na nižší stupeň, aby se oříšky nespálily. Opražené oříšky vsypeme do misky a necháme vychladnout.
- Do stejné pánve vsypeme ovesné vločky a opečeme stejně opatrně jako oříšky, až získají lehce zlatavou barvu.
- Vychladlé oříšky nasekáme na menší kousky a promícháme s vločkami. Přimícháme ostatní sypké suroviny - sůl, skořici a mouku.
- Směs zalijeme medem, přidáme rozmačkaný banán a vše důkladně promícháme. Nakonec vmícháme sušené maliny.
- Menší pekáček o velikosti přibližně 25 x 15 cm si vyložíme pečicím papírem a napěchujeme do něj vzniklou směs. Nejlépe to půjde rukama, které si můžete pro usnadnění práce případně namočit vodou nebo olejem. Povrch uhladíme a vložíme do předehřáté trouby. Pečte přibližně 20-25 minut.
- Upečené necháme zcela vychladnout a poté ostrým nožem rozkrájíme na tyčinky o velikosti přibližně 3 x 5 cm – vznikne nám 25 kusů.
- Hořkou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni. Tyčinky s ní pocákáme a hned posypeme mandlovými plátky, které necháme na tyčinkách spolu s čokoládou ztuhnout.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
25 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 105 | 387 | 2 633 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2,9 | 11 | 75 | - |
sacharidy | g | 10,3 | 37,7 | 257 | - |
z toho cukry | g | 4,2 | 15,4 | 105 | - |
tuky | g | 5,6 | 20,6 | 140 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,5 | 5,3 | 36,4 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 2,2 | 7,9 | 54 | - |
sůl | g | 0,05 | 0,17 | 1,14 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).
Tento recept vznikl ve spolupráci s dm a jejich kampaní Ženské zdraví.