Recepty 28. 6. 2023 | Bc. Martina Drtinová

Malinové tyčinky s mandlovými plátky

Patří müsli tyčinky k vašim oblíbeným svačinkám? Pak není nic jednoduššího, než si je připravit doma z těch nejlepších surovin. Základem jsou pochopitelně ovesné vločky, které jsme doplnili jemnými kešu oříšky. Sladkost tyčinkám dodá med a banán a kontrastní, příjemně nakyslou chuť pak doladí mrazem sušené maliny.

Müsli tyčinky se sušenými malinami
Foto: Pavla Vomastková
  • Ovesné vločky, které jsou základem našich tyčinek, jsou zdrojem komplexních sacharidů, pyšní se nadprůměrným obsahem thiaminu (vitamínu B) i dalších vitamínu skupiny B. Za zmínku rozhodně stojí i minerální látky, jako je hořčík, fosfor, vápník či železo. A v neposlední řadě nám slouží jako dokonalý zdroj rozpustné vlákniny s převahou beta-glukanů, které jsou důležité pro správnou funkci imunitního systému, snižují hladinu cholesterolu v krvi a upravují hladinu glykémie.
  • Dobré oříšky nikdy nesmí v müsli tyčinkách chybět. My jsme vsadili na kešu, protože patří k oblíbeným ořechům pro svou jemnou a sladkou chuť. Z ořechů obsahují nejvíce sacharidů a železa. Mimoto v sobě mají hodně zinku a jsou dobrým zdrojem hořčíku. Pomáhají dodávat kyslík do všech buněk, což mimo jiné zabraňuje anémii. A nezapomněli jsme ani na mandle, které jsou skvělým zdrojem vitamínu E. Ten je ceněn pro své antioxidační účinky, ženami především pro příznivý vliv na pleť.
  • Maliny mají vysoký obsah vitamínu C, nechybí ale ani vitamíny skupiny B, vitamín A, E, z minerálních látek pak zinek, vápník, fosfor a železo. Jsou silným antioxidantem, podporují imunitu, bojují proti stresu i zánětu a zpomalující proces stárnutí.

Ingredience: 25 porcí

dmBio ovesné jemné vločky 150 g 
dmBio kešu oříšky 150 g 
dmBio lyofilizované maliny 25 g 
celozrnná špaldová mouka 30 g 
med 60 g 
banán 1 ks 
sůl 1 g 
skořice 5 g 
Na dokončení:  
hořká 70% čokoláda 70 g 
mandlové plátky 50 g 

Postup 

  1. příprava müsli tyčinekTroubu si předehřejeme na 180 stupňů.
  2. Rozehřejeme si suchou pánev. Vsypeme do ní oříšky a za občasného protřesení je opékáme do té doby, než se rozvoní. Doporučujeme sledovat a pražit spíše na nižší stupeň, aby se oříšky nespálily. Opražené oříšky vsypeme do misky a necháme vychladnout.
  3. Do stejné pánve vsypeme ovesné vločky a opečeme stejně opatrně jako oříšky, až získají lehce zlatavou barvu.
  4. Vychladlé oříšky nasekáme na menší kousky a promícháme s vločkami. Přimícháme ostatní sypké suroviny - sůl, skořici a mouku.
  5. Směs zalijeme medem, přidáme rozmačkaný banán a vše důkladně promícháme. Nakonec vmícháme sušené maliny.
  6. Menší pekáček o velikosti přibližně 25 x 15 cm si vyložíme pečicím papírem a napěchujeme do něj vzniklou směs. Nejlépe to půjde rukama, které si můžete pro usnadnění práce případně namočit vodou nebo olejem. Povrch uhladíme a vložíme do předehřáté trouby. Pečte přibližně 20-25 minut.
  7. Upečené necháme zcela vychladnout a poté ostrým nožem rozkrájíme na tyčinky o velikosti přibližně 3 x 5 cm – vznikne nám 25 kusů.
  8. Hořkou čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni. Tyčinky s ní pocákáme a hned posypeme mandlovými plátky, které necháme na tyčinkách spolu s čokoládou ztuhnout.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

25 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 105  387  2 633  ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g  2,9 11  75  -
sacharidy g 10,3  37,7  257  -
   z toho cukry g 4,2  15,4 105  -
tuky g 5,6  20,6   140 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,5  5,3  36,4  ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g 2,2  7,9   54 -
sůl g  0,05 0,17  1,14  ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).

Tento recept vznikl ve spolupráci s dm a jejich kampaní Ženské zdraví.

 logo dm





Mohlo by vás také zajímat: