-
Tento rychlý a lahodný koláč si můžete připravit prakticky z jakéhokoli ovoce. Kromě jahod bude skvělé i další bobulovité ovoce jako jsou maliny, červený či černý rybíz, borůvky, ostružiny. Vyzkoušet ale můžete i třešně nebo meruňky.
Jahodový koláč z jogurtového těsta s tvarohem a drobenkou
Tento recept přináší dokonalou kombinaci svěžích jahod, krémového tvarohu a křupavé drobenky, která korunuje každý kousek. Upečte tento výtečný koláč pro svou rodinu či přátele a oslavte tak spolu s nimi začátek léta.
My jsme si tentokrát zvolili jahody, jejichž sezóna je právě v plném proudu. Jahody jsou totiž skvělým letním ovocem bohatým na vitamíny, minerální látky a další bioaktivní látky. Obsahují vysokou dávku vitamínu C, a to 62-66 mg na 100 g, dále vitamín K, betakaroten, kyselinu listovou či riboflavin. Zároveň v nich najdeme draslík, železo i menší množství vápníku, fosforu, hořčíku, manganu a mědi.
Bílkoviny koláči dodává měkký tvaroh. Kromě toho, že je dobrým zdrojem vápníku i dalších minerálních látek a vitamínu, je dobře stravitelný a působí příznivě na náš střevní mikrobiom.
Na drobenku jsme využili kombinaci špaldové mouky a ovesných vloček, ale připravit si ji můžete i z vloček samotných, část můžete pomlít najemno. Drobenku můžete také obohatit o zdravé tuky, a to přidáním nasekaných vlašských ořechů.
Ingredience: 22 porcí
Na těsto: | |
bílý jogurt 3,5 % tuku | 200 g |
vejce | 1 ks |
čekankový sirup | 50 g |
špaldová celozrnná mouka | 120 g |
prášek do pečiva | 12 g |
sůl | 0,5 g |
Na náplň: | |
polotučný tvaroh 2 % tuku | 250 g |
vanilkový pudink (prášek) | 10 g |
čekankový sirup | 15 g |
čerstvé jahody | 500 g |
Na drobenku: | |
máslo | 50 g |
špaldová celozrnná mouka | 50 g |
třtinový cukr | 50 g |
jemné ovesné vločky | 40 g |
skořice | 5 g |
sůl | 0,5 g |
+ 30 g řepkového oleje a 20 g hrubé mouky na vymazání formy |
Postup
- Troubu si předehřejeme na 180 °C. Koláčovou formu (ø 28 cm) vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
- Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a metlou umícháme hladké těsto, které vlijeme do připravené formy.
- Do tvarohu vmícháme čekankový sirup a vanilkový pudink. Pokud by byl tvaroh příliš tuhý, naředíme ho několika lžícemi mléka. Tvaroh rozetřeme na těsto.
- Omyté a osušené jahody rozkrojíme na půl a řezem nahoru rozprostřeme na tvaroh.
- Na drobenku si v míse smícháme mouku, cukr, ovesné vločky, skořici a sůl. Přidáme změklé máslo a vytvoříme drobenku, kterou posypeme celý koláč.
- Připravený koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C přibližně 35-40 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
22 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 107 | 161 | 2 356 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g |
3,7 |
5,5 | 80,4 | - |
sacharidy | g | 11,7 | 17,6 | 258 | - |
z toho cukry | g | 4,9 | 7,4 | 108,1 | - |
tuky | g | 4,5 | 6,7 | 98,1 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,8 | 2,6 | 38,8 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 3,7 | 5,5 | 81,2 | - |
sůl | g | 0,51 | 0,76 | 11,12 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).