Recepty 21. 6. 2023 | Bc. Martina Drtinová

Jahodový koláč z jogurtového těsta s tvarohem a drobenkou

Tento recept přináší dokonalou kombinaci svěžích jahod, krémového tvarohu a křupavé drobenky, která korunuje každý kousek. Upečte tento výtečný koláč pro svou rodinu či přátele a oslavte tak spolu s nimi začátek léta.

Jahodový koláč s drobenkou
Foto: Pavla Vomastková
  • Tento rychlý a lahodný koláč si můžete připravit prakticky z jakéhokoli ovoce. Kromě jahod bude skvělé i další bobulovité ovoce jako jsou maliny, červený či černý rybíz, borůvky, ostružiny. Vyzkoušet ale můžete i třešně nebo meruňky.

  • My jsme si tentokrát zvolili jahody, jejichž sezóna je právě v plném proudu. Jahody jsou totiž skvělým letním ovocem bohatým na vitamíny, minerální látky a další bioaktivní látky. Obsahují vysokou dávku vitamínu C, a to 62-66 mg na 100 g, dále vitamín K, betakaroten, kyselinu listovou či riboflavin. Zároveň v nich najdeme draslík, železo i menší množství vápníku, fosforu, hořčíku, manganu a mědi.

  • Bílkoviny koláči dodává měkký tvaroh. Kromě toho, že je dobrým zdrojem vápníku i dalších minerálních látek a vitamínu, je dobře stravitelný a působí příznivě na náš střevní mikrobiom.

  • Na drobenku jsme využili kombinaci špaldové mouky a ovesných vloček, ale připravit si ji můžete i z vloček samotných, část můžete pomlít najemno. Drobenku můžete také obohatit o zdravé tuky, a to přidáním nasekaných vlašských ořechů. 

  • Ingredience: 22 porcí

    Na těsto:  
    bílý jogurt 3,5 % tuku 200 g 
    vejce 1 ks 
    čekankový sirup 50 g 
    špaldová celozrnná mouka 120 g 
    prášek do pečiva 12 g 
    sůl 0,5 g 
    Na náplň:  
    polotučný tvaroh 2 % tuku 250 g 
    vanilkový pudink (prášek) 10 g 
    čekankový sirup  15 g 
    čerstvé jahody 500 g 
    Na drobenku:  
    máslo 50 g 
    špaldová celozrnná mouka 50 g 
    třtinový cukr 50 g 
    jemné ovesné vločky 40 g 
    skořice 5 g 
    sůl 0,5 g 
    + 30 g řepkového oleje a 20 g hrubé mouky na vymazání formy  

    Postup

    1. Jahodový koláčTroubu si předehřejeme na 180 °C. Koláčovou formu (ø 28 cm) vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
    2. Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a metlou umícháme hladké těsto, které vlijeme do připravené formy.
    3. Do tvarohu vmícháme čekankový sirup a vanilkový pudink. Pokud by byl tvaroh příliš tuhý, naředíme ho několika lžícemi mléka. Tvaroh rozetřeme na těsto.
    4. Omyté a osušené jahody rozkrojíme na půl a řezem nahoru rozprostřeme na tvaroh.
    5. Na drobenku si v míse smícháme mouku, cukr, ovesné vločky, skořici a sůl. Přidáme změklé máslo a vytvoříme drobenku, kterou posypeme celý koláč.
    6. Připravený koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C přibližně 35-40 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí.
    výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
         

     

    22 porcí
    energetická hodnota (kcal) kcal  107 161  2 356 ≤ 110 kcal/porci
    bílkoviny g

    3,7 

    5,5  80,4  -
    sacharidy g 11,7  17,6  258  -
       z toho cukry g  4,9 7,4  108,1  -
    tuky g  4,5 6,7  98,1  -
       z toho   - - - -
       nasycené mastné kyseliny (SFA) g  1,8 2,6  38,8  ≤ 6 g/100 g
       transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
    vláknina g  3,7 5,5   81,2 -
    sůl g 0,51   0,76 11,12  ≤ 1 g/100 g
    přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

    Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).





    Mohlo by vás také zajímat: