- Posledním trendem cukrařiny je použití špenátu do piškotového těsta, který dokonale zabarví moučník do zelena, ale přitom nijak neovlivní chuť.
Ingredience: 35 porcí
| cupcakes | |
| špenát baby | 125 g |
| řepkový olej | 70 g |
| 2 vejce | 100 g |
| polotučné mléko 1,5% | 220 ml |
| krupicový cukr | 140 g |
| 1 vanilkový cukr | 10 g |
| hladká mouka | 250 g |
| 1 lžička prášku do pečiva | 5 g |
| 1 lžička jedlé sody | 5 g |
| sůl | 2 g |
| jahody | 150 g |
| na krém | |
| nuty čokoládovo-oříškový krém | 150 g |
| smetana ke šlehání 40% | 200 ml |
Postup
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Do každého z důlků formy na muffiny vložte papírový košíček.
- V míse rozmixujte baby špenát v mléce. Přidejte olej, vejce, cukr a vanilkový cukr.
- Do středně velké mísy prosejte mouku s kypřicím práškem, přidejte sodu a promíchejte. Tekuté přísady přilijte do mísy s moukou a krátce zamíchejte.
- Lžící rozdělte těsto do košíčků, vložte plech do trouby a pečte patnáct až 20 minut, aby byly muffiny pevné a na povrchu zlatavé. Muffiny nechte zcela zchladnout na drátěné mřížce.
- Mezitím si připravte krém. Vyšlehejte smetanu ke šlehání do tuha. Pak do ní po lžících zašlehávejte krém Nuty.
- Hotový krém přendejte do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a ozdobte cupcakes jahodami.
| výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
|
35 porcí |
||||
| energetická hodnota (kcal) | kcal | 104 | 255 | 3632 | 110 kcal/porci |
| bílkoviny | g | 2 | 4,4 | 63 | - |
| sacharidy | g | 12 | 29 | 408 | - |
| z toho cukry | g | 6,2 | 15 | 216 | - |
| tuky | g | 5,5 | 13,4 | 191 | - |
| z toho | - | - | - | - | |
| nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,8 | 4,5 | 64 | ≤ 6 g/100 g |
| transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
| vláknina | g | 0,4 | 1 | 14 | - |
| sůl | g | 0,2 | 0,6 | 8,2 | ≤ 1/100 g |
| přidaný cukr | g | 5,4 |
13 | 189 | ≤ 20/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).


Coolinářka - Svatava Vašková

