Tímto vynikajícím dezertem potěšíte nejen děti, ale i pochutnají si na něm i dospělí. Skvělé je, že si nyní v létě můžeme vybrat ze široké nabídky ovoce, které nám naše zahrádky, či pultu obchodů nabízí. Porozhlédnout se můžeme i ve volné přírodě a využít lesní plody, které v tuto dobu dozrávají.
Pudinkový krém s tvarohem a bobulovitým ovocem
Mléko a tvaroh jsou jedním z nejvýznamnějších zdrojů vápníku a vydatným zdrojem bílkovin. Pudinkový krém s ovocem je výbornou a rychlou svačinou, která plně nahradí jakékoli jiné, nutričně méně vhodné sladkosti. Navíc teď v létě můžeme krásně zužitkovat dozrávající bobulovité ovoce.
- Bobulovité ovoce - borůvky, maliny, červený či černý rybíz, lesní jahody, později i ostružiny, jsou bohaté na antioxidanty. Bobule snižují hladinu cholesterolu v krvi i hladinu cukru a pomáhají zvyšovat citlivost buněk na inzulín. V neposlední řadě obsahuje bobulovité ovoce vlákninu, která ovlivňuje delší pocit sytosti.
- Tvaroh se vyznačuje vysokým podílem kvalitních bílkovin, které mají skvělý sytící efekt. Současně má tvaroh nízký glykemický index, proto nerozkýve hladinu krevního cukru a nemáme po jídle s ním hned hlad a chutě.
- Zároveň je tvaroh výborným zdrojem vápníku, který je velmi důležitý pro silné kosti nejen v období růsu, ale také jako prevence osteoporózy v pozdějším věku. V měkkém tvarohu lze nalézt 60 mg vápníku ve 100 g výrobku. Díky laktóze, která se přemění na laktát, je vápník i lépe využitelný.
Ingredience: 14 porcí
mléko polotučné (1,5 % tuku) | 1000 ml |
vanilkový puding (prášek) | 78 g |
cukr | 80 g |
směs lesního a zahradního ovoce | 400 g |
tvaroh měkký (0,5 % tuku) | 250 g |
Postup
- Ovoce očistíme, omyjeme a osušíme.
- Pokud máme kyselé plody (např. rybíz), dle chuti, ale ne moc, ho osladíme.
- Vanilkový pudink uvaříme podle návodu na obalu.
- Za občasného míchání necháme hotový pudink zchladnout.
- Do zchladlého pudinku po částech zašleháme měkký tvaroh.
- Do misek dáme připravený krém a každou porci bohatě ozdobíme směsí ovoce.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
14 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 103 | 80 | 1438 | 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 5 | 4 | 70 | - |
sacharidy | g | 17 | 13 | 238 | - |
z toho cukry | g | 12 | 9 | 162 | - |
tuky | g | 1,4 | 1,1 | 19,3 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,7 | 0,6 | 10,0 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 1,1 | 0,8 | 14,8 | |
sůl | g | 0,1 | 0,1 | 2,0 | ≤ 1/100 g |
přidaný cukr | g | 5,7 | 4,4 | 80 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).