Recepty 19. 7. 2023 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Pudinkový krém s tvarohem a bobulovitým ovocem

Mléko a tvaroh jsou jedním z nejvýznamnějších zdrojů vápníku a vydatným zdrojem bílkovin. Pudinkový krém s ovocem je výbornou a rychlou svačinou, která plně nahradí jakékoli jiné, nutričně méně vhodné sladkosti. Navíc teď v létě můžeme krásně zužitkovat dozrávající bobulovité ovoce.

Pudinkový krém s tvarohem a ovocem
Foto: Pavla Vomastková

Tímto vynikajícím dezertem potěšíte nejen děti, ale i pochutnají si na něm i dospělí. Skvělé je, že si nyní v létě můžeme vybrat ze široké nabídky ovoce, které nám naše zahrádky, či pultu obchodů nabízí. Porozhlédnout se můžeme i ve volné přírodě a využít lesní plody, které v tuto dobu dozrávají. 

  • Bobulovité ovoce - borůvky, maliny, červený či černý rybíz, lesní jahody, později i ostružiny, jsou bohaté na antioxidanty. Bobule snižují hladinu cholesterolu v krvi i hladinu cukru a pomáhají zvyšovat citlivost buněk na inzulín. V neposlední řadě obsahuje bobulovité ovoce vlákninu, která ovlivňuje delší pocit sytosti. 
  • Tvaroh se vyznačuje vysokým podílem kvalitních bílkovin, které mají skvělý sytící efekt. Současně má tvaroh nízký glykemický index, proto nerozkýve hladinu krevního cukru a nemáme po jídle s ním hned hlad a chutě.
  • Zároveň je tvaroh výborným zdrojem vápníku, který je velmi důležitý pro silné kosti nejen v období růsu, ale také jako prevence osteoporózy v pozdějším věku. V měkkém tvarohu lze nalézt 60 mg vápníku ve 100 g výrobku. Díky laktóze, která se přemění na laktát, je vápník i lépe využitelný.

Ingredience: 14 porcí

mléko polotučné (1,5 % tuku) 1000 ml
vanilkový puding (prášek) 78 g
cukr   80 g
směs lesního a zahradního ovoce  400 g
tvaroh měkký (0,5 % tuku) 250 g

Pudinkový krém s ovocem

Postup

  1. Ovoce očistíme, omyjeme a osušíme.
  2. Pokud máme kyselé plody (např. rybíz), dle chuti, ale ne moc, ho osladíme.
  3. Vanilkový pudink uvaříme podle návodu na obalu.
  4. Za občasného míchání necháme hotový pudink zchladnout.
  5. Do zchladlého pudinku po částech zašleháme měkký tvaroh.
  6. Do misek dáme připravený krém a každou porci bohatě ozdobíme směsí ovoce.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

14 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 103 80 1438 110 kcal/porci
bílkoviny g  5 4 70 -
sacharidy g  17 13 238 -
z toho cukry g  12 9 162 -
tuky g  1,4 1,1 19,3 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,7 0,6 10,0 ≤ 6 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  1,1 0,8 14,8  
sůl g  0,1 0,1 2,0 ≤ 1/100 g
přidaný cukr g  5,7  4,4  80 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).



Mohlo by vás také zajímat: