Tím, co ze svíčkové dělá většinou kalorickou bombu, je tučná smetana. Pokud ji zcela vynecháte, ušetříte velké množství tuku a kalorií. Můžete použít mléko, případně trochu méně tučné 12% smetany. Omáčku není vůbec třeba zahušťovat, to zajistí rozmixovaná zelenina. S množstvím zeleniny při přípravě omáčky určitě nešetřete. Dostatek bílkovin zajistí libové hovězí maso. Takto připravenou svíčkovou můžete podávat klidně i s klasickým knedlíkem.
Svíčková zdravěji - s celozrnným zeleninovým knedlíkem
I taková klasika jako je svíčková se dá připravit ve zdravé variantě. Stačí udělat jen pár drobných úprav, které ji nutričně vylepší, a přitom si na ní stále pochutnáte.
Můžete si s přípravou ještě více pohrát a připravit si odlehčený knedlík se zeleninou. Díky použité zelenině budou mít knedlíky méně energie a můžete si jich tak dopřát větší množství. Zelenina a celozrnná mouka také zajistí vyšší podíl vlákniny a dalších prospěšných látek a celkově budou knedlíky nutričně zajímavější než ty klasické z bílé mouky.
Ingredience: 6 porcí
Maso s omáčkou | |
hovězí maso zadní | 800 g |
mrkev | 120 g |
celer | 60 g |
cibule | 60 g |
petržel | 60 g |
polotučné mléko | 150 ml |
řepkový olej | 12 ml |
hořčice | 6 g |
cukr | 6 g |
citrón | 1/2 |
brusinky | 25 g |
sůl | 2 g |
pepř 1 g, tymián, bobkový list 5 g, nové koření 5 g, citron. šťáva 10 ml |
Celozrnné zeleninové knedlíky: | |
polotučné mléko | 240 ml |
pšeničná mouka celozrnná | 140 g |
bílky | 3 ks |
žloutky | 2 ks |
mrkev | 120 g |
celer | 80 g |
celozrnný rohlík/houska | 80 g |
sůl | 1,5 g |
muškátový květ | 1 g |
Postup
Příprava masa a omáčky:
- Omyté maso osolíme, opepříme a opečeme nasucho nebo na troše oleje.
- Maso vyjmeme, přidáme do pánve řepkový olej a orestujeme na kostky nakrájenou mrkev, celer a petržel, přidáme divoké koření (bobkový list, nové koření a celý pepř). Po chvíli přidáme na kostky nakrájenou cibuli a dále opékáme. Přidáme lžičku cukru a necháme zhnědnout, přidáme na kolečka nakrájený oloupaný citron, hořčici a tymián.
- Vše zarestujeme, podlijeme vodou, vložíme maso a dusíme doměkka dle velikosti masa (cca 2 hodiny).
- Hotové maso vyjmeme, omáčku dle potřeby dolijeme vodou a trochou mléka (nebo méně tučné smetany) a rozmixujeme. Dle potřeby dochutíme solí, citronovou šťávou nebo trochou cukru. Při podávání přidáme brusinky.
Příprava knedlíků:
- Mrkev a celer najemno nastrouháme (můžeme použít i jinou zeleninu).
- Žloutek rozmícháme s mlékem a moukou do hustšího těstíčka, ochutíme solí a muškátovým květem a přidáme na kostičky nakrájené pečivo.
- Z nastrouhané zeleniny vymačkáme co nejvíce vody a zeleninu přidáme ke směsi.
- Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do těsta. Těsto dáme do potravinové folie a zabalíme do tvaru knedlíku.
- Vaříme na páře cca 25 minut.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
6 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 461 | 130 | 2768 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 37 | 11 | 224 | - |
sacharidy | g | 33 | 9 | 197 | - |
z toho cukry | g | 7,5 | 2 | 45 | - |
tuky | g | 18 | 5 | 107 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 6 | 1,7 | 35 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 7 | 2 | 42,5 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 1 | 0,3 | 6 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 1 | 0,3 | 6 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).