Recepty 27. 10. 2021 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Svíčková zdravěji - s celozrnným zeleninovým knedlíkem

I taková klasika jako je svíčková se dá připravit ve zdravé variantě. Stačí udělat jen pár drobných úprav, které ji nutričně vylepší, a přitom si na ní stále pochutnáte.

Foto - autor: Karolína Alexiová

Tím, co ze svíčkové dělá většinou kalorickou bombu, je tučná smetana. Pokud ji zcela vynecháte, ušetříte velké množství tuku a kalorií. Můžete použít mléko, případně trochu méně tučné 12% smetany. Omáčku není vůbec třeba zahušťovat, to zajistí rozmixovaná zelenina. S množstvím zeleniny při přípravě omáčky určitě nešetřete. Dostatek bílkovin zajistí libové hovězí maso. Takto připravenou svíčkovou můžete podávat klidně i s klasickým knedlíkem.

Můžete si s přípravou ještě více pohrát a připravit si odlehčený knedlík se zeleninou. Díky použité zelenině budou mít knedlíky méně energie a můžete si jich tak dopřát větší množství. Zelenina a celozrnná mouka také zajistí vyšší podíl vlákniny a dalších prospěšných látek a celkově budou knedlíky nutričně zajímavější než ty klasické z bílé mouky.

Ingredience: 6 porcí

Maso s omáčkou  
hovězí maso zadní  800 g
mrkev  120 g
celer  60 g
cibule 60 g
petržel  60 g
polotučné mléko  150 ml
řepkový olej 12 ml
hořčice 6 g
cukr  6 g
citrón  1/2
brusinky 25 g
sůl 2 g
pepř 1 g, tymián, bobkový list 5 g, nové koření 5 g, citron. šťáva 10 ml  
Celozrnné zeleninové knedlíky:  
polotučné mléko 240 ml
pšeničná mouka celozrnná 140 g
bílky  3 ks
žloutky 2 ks
mrkev 120 g
celer 80 g
celozrnný rohlík/houska 80 g
sůl 1,5 g
muškátový květ 1 g

Postup

Příprava masa a omáčky:

  1. Omyté maso osolíme, opepříme a opečeme nasucho nebo na troše oleje.
  2. Maso vyjmeme, přidáme do pánve řepkový olej a orestujeme na kostky nakrájenou mrkev, celer a petržel, přidáme divoké koření (bobkový list, nové koření a celý pepř). Po chvíli přidáme na kostky nakrájenou cibuli a dále opékáme. Přidáme lžičku cukru a necháme zhnědnout, přidáme na kolečka nakrájený oloupaný citron, hořčici a tymián.
  3. Vše zarestujeme, podlijeme vodou, vložíme maso a dusíme doměkka dle velikosti masa (cca 2 hodiny).
  4. Hotové maso vyjmeme, omáčku dle potřeby dolijeme vodou a trochou mléka (nebo méně tučné smetany) a rozmixujeme. Dle potřeby dochutíme solí, citronovou šťávou nebo trochou cukru. Při podávání přidáme brusinky.

Příprava knedlíků:

  1. Mrkev a celer najemno nastrouháme (můžeme použít i jinou zeleninu).
  2. Žloutek rozmícháme s mlékem a moukou do hustšího těstíčka, ochutíme solí a muškátovým květem a přidáme na kostičky nakrájené pečivo.
  3. Z nastrouhané zeleniny vymačkáme co nejvíce vody a zeleninu přidáme ke směsi.
  4. Z bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do těsta. Těsto dáme do potravinové folie a zabalíme do tvaru knedlíku.
  5. Vaříme na páře cca 25 minut.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

6 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  461  130 2768 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  37  11  224 -
sacharidy g  33  9  197 -
   z toho cukry g  7,5  2  45 -
tuky g  18  5  107 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  6  1,7  35 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0 0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  7  2  42,5 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1 0,3  6 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  1 0,3 6 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: