- Krůtí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin a pokud zvolíte prsa, obsahuje jen minimum tuku.
- Fazole dodají také určitý podíl bílkovin, ale i komplexních sacharidů a vlákniny, jež je velice důležitá pro zdravou střevní mikrobiotu.
- V luštěninách navíc najdeme i celou řadu mikronutrientů, jako je draslík, hořčík, železo, měď, selen, zinek a vitaminy (zejména skupiny B). Pro odlehčení celého jídla nezapomeňte přidat i dostatek zeleniny.
Ingredience: 4 porce
krůtí maso - nejlépe prsa | 400 g |
cibule | 120 g |
červená paprika | 300 g |
červené fazole (vařené nebo konzervované) | 300 g |
rajčatové pyré | 300 g |
řepkový olej | 12 ml |
sůl | 2 g |
pepř | 1 g |
chilli | 1 g |
římský kmín | 1 g |
celozrnný pita chléb | 200 g |
Postup
- Krůtí maso si nameleme. Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Papriku očistíme a nakrájíme na tenké proužky.
- V pánvi nejprve osmahneme cibuli, poté přidáme papriku a chvíli restujeme. Po chvíli přidáme i mleté maso, osolíme, opepříme, přidáme římský kmín a chilli a dále opékáme.
- Až se maso zatáhne, přidáme i rajčatové pyré. V případě potřeby podlijeme trochou vývaru nebo vody.
- Dusíme, dokud není maso měkké.
- Poté přidáme předem uvařené nebo konzervované fazole a prohřejeme. Dle potřeby dochutíme a podáváme s celozrnným pita chlebem nebo jinou přílohou.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 413 | 101 | 1650 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 37,4 | 9,1 | 149,5 | - |
sacharidy | g | 47,2 | 11,5 | 188,8 | - |
z toho cukry | g | 8,7 | 2,1 | 34,6 | - |
tuky | g | 7,5 | 1,8 | 30,0 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 0,9 | 0,2 | 3,5 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 12,8 | 3,1 | 51,2 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 1,6 | 0,4 | 6,3 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).