Recepty 5. 8. 2020 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Krůtí guláš s fazolemi a rýží

Luštěniny jsou skvělým zdrojem rostlinných bílkovin a mohou být základem vegetariánských a veganských pokrmů. Pokud ale někdo miluje maso, tak proč to rovnou nezkombinovat?

Krůtí guláš - foto: Karolína Alexiová

Luštěniny jsou nejen zdrojem bílkovin, ale i komplexních sacharidů a vlákniny, jež je velice důležitá pro zdravou střevní mikrobiotu. V luštěninách navíc najdeme i celou řadu mikronutrientů, jako je draslík, hořčík, železo, měď, selen, zinek a vitaminy (zejména skupiny B).

Krůtí maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin, na rozdíl od těch rostlinných, které jsou neplnohodnotné a některé aminokyseliny v dostatečném množství neobsahují. Z toho důvodu je vhodné jednotlivé zdroje bílkovin v jídelníčku kombinovat.

Jako příloha se hodí například rýže, ideálně vybírejte variantu natural, která obsahuje více vlákniny, vitaminů i minerálních látek.

Suroviny

Krůtí maso 400 g
Rýže Basmati natural  200 g
Cibule  180 g
Mrkev  200 g
Červená paprika  200 g
Řepkový olej  15 ml
Černé fazole (v suchém stavu)  100 g
Česnek  15 g
Sůl                                                                                                        4 g
Pepř, římský kmín, sušené chilli, sladká mletá paprika dle chuti  

Postup

  1. Fazole si den předem namočíme a poté uvaříme v nové vodě doměkka.
  2. Cibuli oloupeme, nakrájíme a orestujeme na oleji dozlatova.
  3. Přidáme rozdrcený česnek, římský kmín a na kostky nakrájené maso.
  4. Krátce opečeme, přidáme mletou sladkou paprikou, sušené chilli, pepř a sůl a podlijeme vodou.
  5. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a dusíme doměkka (cca 45–60 minut).
  6. K masu přidáme uvařené fazole a nakrájenou papriku.
  7. Necháme ještě 10 minut provařit, aby paprika změkla.
  8. Dle potřeby dochutíme a podáváme s rýží basmati.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  465,8 113,9 1863,1 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  35,0  8,6  140,1 -
sacharidy g  64,7  15,8  258,6 -
z toho cukry g  5,9  1,4  23,5 -
tuky g  6,4  1,6  25,7 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,9  0,2  3,7 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  8,5  2,1  34,2 ≥ 1,2/100 g
sůl g  1,3  0,3  5,1 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3,0 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: