Recepty 9. 8. 2023 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Krůtí burger s dipem z řeckého jogurtu a máty

Hamburger je obecně vnímaný jako tzv. junkfood. Ale nemusí tomu tak být vždycky! Pokud si ho připravíte doma z kvalitních surovin, může z něj být skvělé, nutričně vyvážené jídlo, na kterém si mnohem více pochutnáte. Pojďte se podívat, jak na to.

Krůtí burger
Foto: Karolína Alexiová
  • Použitím libového masa dodáte jídlu plnohodnotné bílkoviny a jen malé množství tuku. Kromě krůtího se dá použít také kuřecí maso, nebo klidně i klasické hovězí maso, pokud zvolíte pouze jeho libovou část.
  • Pečivo vybírejte ideálně celozrnné. V lepším případě si pak upečte vlastní hamburgerové housky z celozrnné mouky. Celozrnné pečivo jídlu dodá nejen komplexní sacharidy, ale i dostatečné množství vlákniny.
  • Místo tradiční majonézy si připravte odlehčený dip z řeckého jogurtu. Řecký jogurt je skvělým zdrojem bílkovin a dobře využitelného vápníku. Čerstvá máta dodá dipu nejen svěžest, ale také překvapivě dobrou chuť!
  • Místo hranolek, které bývají obvykle součástí pokrmu s hamburgerem, si dopřejte dostatečné množství zeleniny! Do burgeru se jí tolik nevejde, ale pořádná porce salátu navíc jako příloha bude tím pravým ořechovým.

Ingredience: 4 porce

Na burger:  
krůtí maso (lze použít krůtí stehna nebo prsa)  500 g
šalotka                                                                              50 g
plnotučná hořčice 15 g
řepkový olej 15 g
sůl 2 g
bílý pepř 1 g
čerstvá máta 5 g
hamburgerová houska (ideálně celozrnná) 200 g
čerstvá červená paprika 200 g
mix salátů (polníček, rukola, ledový salát) 120 g

 

Na dip:  
řecký jogurt (0% tuku)                                                     200 g
hořčice   15 g
česnek     2 g
olivový olej 12 ml
citrónová šťáva     5 g
čerstvá máta     5 g
sůl     1 g
bílý pepř  0,5 g

Postup

  1. Krůtí maso nameleme, přidáme najemno nakrájenou šalotku, lžíci hořčice, nasekanou čerstvou mátu, sůl a bílý pepř. Vše promícháme a vytvarujeme burgery.
  2. Připravené burgery opečeme z obou stran na grilu nebo pánvi na troše oleje.
  3. Jogurtový dip si připravíme z jogurtu, hořčice, čerstvé máty, rozetřeného česneku, citronové šťávy a trochy olivového oleje. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
  4. Rozkrojené housky opečeme na pánvi nebo grilu. Spodní díl potřeme dipem, přidáme hotové maso a nakrájenou zeleninu a přiklopíme horní částí housky.
  5. Ze zbylého salátu a papriky si připravíme salát, který promícháme se zbylým jogurtovým dipem.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  406  129  1626 400 - 700 kcal/porci
bílkoviny g  39,1  12,4  156,4 -
sacharidy g  32,6  10,4  130,4 -
z toho cukry g  4,6  1,5  18,4 -
tuky g  14,6  4,6  58,2 -
z toho    0 - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3,0  0,9  11,9 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  4,4  1,4  17,7 ≥ 1,2 g/100 g
sůl g  1,5  0,5  5,8 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0,2 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: