- Použitím libového masa dodáte jídlu plnohodnotné bílkoviny a jen malé množství tuku. Kromě krůtího se dá použít také kuřecí maso, nebo klidně i klasické hovězí maso, pokud zvolíte pouze jeho libovou část.
- Pečivo vybírejte ideálně celozrnné. V lepším případě si pak upečte vlastní hamburgerové housky z celozrnné mouky. Celozrnné pečivo jídlu dodá nejen komplexní sacharidy, ale i dostatečné množství vlákniny.
- Místo tradiční majonézy si připravte odlehčený dip z řeckého jogurtu. Řecký jogurt je skvělým zdrojem bílkovin a dobře využitelného vápníku. Čerstvá máta dodá dipu nejen svěžest, ale také překvapivě dobrou chuť!
- Místo hranolek, které bývají obvykle součástí pokrmu s hamburgerem, si dopřejte dostatečné množství zeleniny! Do burgeru se jí tolik nevejde, ale pořádná porce salátu navíc jako příloha bude tím pravým ořechovým.
Ingredience: 4 porce
Na burger: | |
krůtí maso (lze použít krůtí stehna nebo prsa) | 500 g |
šalotka | 50 g |
plnotučná hořčice | 15 g |
řepkový olej | 15 g |
sůl | 2 g |
bílý pepř | 1 g |
čerstvá máta | 5 g |
hamburgerová houska (ideálně celozrnná) | 200 g |
čerstvá červená paprika | 200 g |
mix salátů (polníček, rukola, ledový salát) | 120 g |