- Grilovaný lilek je pro vegetariány už taková letní stálice, ale jeho spojení s výraznou umami chutí miso pasty, sladkostí a křupavostí granátového jablka, svěžestí petrželky a pikantností zázvoru mu dodává zcela nový rozměr. Uvidíte, že si ho zamilují i ti, kteří jinak na grilu uznávají jen pořádný kus masa.
Ingredience: 4 porce
4 střední lilky | 4x 400g |
1/4 lžičky chilli vloček | |
Na marinádu: | |
3 lžíce miso pasty | 45 g |
3 lžíce sojové omáčky | 45 g |
1 lžička sezamového oleje | 4 g |
2 lžíce javorového sirupu | 30 ml |
2 stroužky česneku | 6 g |
1 lžíce sazamových semínek | 6 g |
1 lžíce strouhaného zázvoru | 6 g |
K podávání: | |
8 lžic rostl. alternativy zakysané smetany | 120 g |
4 lžíce sekané čerstvé petrželky | |
4 lžíce zrníček granátového jablka | |
4 celozrnné bulky | 240 g |
Postup
- Troubu nastavíme na režim grilu a rozehřejeme na 180°C.
- Lilky rozkrojíme podélně na poloviny pomocí ostrého nože, poté nařežeme dužinu několika linkami do vzoru mřížky.
- Suroviny na marinádu důkladně promícháme a vetřeme ji do mřížky.
- Zasypeme chilli vločkami a pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem po dobu cca 20 minut.
- Podáváme se lžící rostlinné zakysané smetany s petrželkou, granátovým jablkem a celozrnnou bulkou.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 360 | 67 | 1438 | 350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 13,7 | 2,6 | 55 | - |
sacharidy | g | 50,2 | 9,3 | 201 | - |
z toho cukry | g | 18,3 | 3,4 | 73 | - |
tuky | g | 9,9 | 1,8 | 40 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g |
1,1 |
0,2 | 4,3 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 18,2 | 3,4 | 73 | ≥ 1,4 g/100 g |
sůl | g | 3,19 | 0,59 | 12,8 | ≤ 0,875g /100 g |
přidaný cukr | g | 5,6 | 1 | 22,5 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce, lehkému obědu apod).