Recepty 29. 6. 2022 | MUDr. Daniela LillingMUDr. Daniela Lilling

Domácí banánovo-jahodová zmrzlina

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří a není třeba se jí vzdávat ani v racionálním jídelníčku. Kupované zmrzliny mohou být nepříjemným překvapením stran obsahu přidaných cukrů (zejména ty vodové) nebo celkovým obsahem tuku (zejména ty smetanové). Proto je ideální připravit si mraženou pochoutku domácí.

Foto: Daniela Lilling
  • Zmražené banány získají důkladným rozmixováním vysoce krémovou, až našlehanou konzistenci, která svou strukturou připomíná italské gelato. Přidáním více vodového ovoce (v našem případě jahod, ale hodí se i sezonní třešně nebo višně) získáme lahodný ovocný sorbet, se kterým se dobře pracuje. Pro zachování světlé barvy zmrzliny a více osvěžující chuť můžeme při mixování přidat i několik kapek citronu.

Ingredience: 4 porce

banány 4 ks 400 g 
krájené jahody 1 hrnek 160 g 
čekankový sirup 1 lžíce 20 g 
kokosový jogurt 1 lžíce 20 g 

Postup 

  1. Banány oloupeme, nakrájíme na plátky a zmrazíme v krabičce nebo v mrazícím sáčku společně s jahodami.
  2. Poté ovoce mixujeme ve výkonném mixéru spolu s ostatními ingrediencemi tak dlouho, dokud nezískáme krémovou konzistenci.
  3. Podáváme ihned.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  103  74 414  ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g  1,3 0,9  5,18  -
sacharidy g  23,5 16,8  94  -
   z toho cukry g  13,5 9,6  54  -
tuky g  0,7 0,5  2,76  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  0,4 0,3  1,4  ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  6,1 4,3   24,3 -
sůl g  0 0,018  ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).



Mohlo by vás také zajímat: