Klasický pudink je především zdrojem škrobu a cukru a nutričně není příliš hodnotný.
Pudinkový krém s jahodami a karamelizovanými mandlemi
Jahodová sezóna je v plném proudu a bylo by škoda si ji pořádně neužít. Vyzkoušejte tento skvělý jahodový pohár. Je snadný na přípravu a potěšíte s ním nejen vaše chuťové buňky, ale navíc dodáte tělu i plno prospěšných živin!
- Pokud ho ale vylepšíte tvarohem, obohatíte ho o bílkoviny i cenný vápník a rázem se může jednat nejen o dezert, ale i plnohodnotnou svačinku.
- Jahody jsou zdrojem řady vitaminů a antioxidantů, bez obav ale můžete využít i jakékoli jiné ovoce, které je zrovna v sezóně.
Na závěrečné vyšperkování si připravte směs karamelizovaných mandlí a vloček, stačí jim jen malé množství cukru a mandle tak budou krásně křupat.
- Mandle vám dodají především prospěšné tuky a společně s vločkami i cennou vlákninu.
Ingredience: 3 porce
jahody | 500 g |
Krém: | |
vanilkový puding (prášek) | 40 g |
polotučné mléko | 400 ml |
cukr | 25 g |
polotučný tvaroh | 200 g |
Křupavé mandle: | |
mandlové plátky | 30 g |
ovesné vločky | 60 g |
třtinový cukr | 10 g |
Postup:
- Nejprve si připravíme krém. Pudink uvaříme (v trochu menším množství mléka, než je uvedeno v návodu na obalu), lehce osladíme a necháme vychladnout (přikryjeme fólií, aby se nevytvořil škraloup).
- Až bude mít pokojovou teplotu, vyšleháme společně s tvarohem do hladkého krému.
- Mandlové plátky a vločky krátce opražíme nasucho na pánvi, přidáme trochu třtinového cukru a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Směs sesypeme z pánve, rozprostřeme do jedné vrstvy a necháme vychladnout.
- Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka.
- Do skleničky vrstvíme postupně jahody a krém a na závěr posypeme směsí mandlí a vloček.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
3 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 385,2 | 91,4 | 1155,7 |
350-550 kcal/porci |
bílkoviny | g | 18,7 | 4,4 | 56,1 | - |
sacharidy | g | 48,1 | 11,4 | 144,3 | - |
z toho cukry | g | 30 | 7,1 | 90,1 | - |
tuky | g | 12,3 | 2,9 | 37 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 4 | 1 | 12,1 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 6 | 1,4 | 18,1 | ≥ 1,4 g/100 g |
přidaný cukr | g | 11,7 | 2,8 | 35 | ≤ 3 g/100 g |
sůl | g | 0,2 | 0 | 0,6 | ≤ 0,875 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (pokrmy určené k přesnídávce).