- U zeleninových polévek bez masa zkuste nezapomenout na přidání luštěniny. Díky tomu v pokrmu zvýšíme obsah bílkovin a docílíme i lepšího pocitu zasycení. Ideální luštěninou je červená půlená čočka, kterou není třeba předem namáčet a v polévce je uvařená do 15 minut. Díky její výborné stravitelnosti patří i mezi první zařazované luštěniny pro děti.
Ingredience: 4 porce
1 menší žlutá cibule | 70 g |
2 střední brambory | 400 g |
2 střední mrkve | 120 g |
2 stonky řapíkatého celeru | 180 g |
1 menší pórek | 200 g |
1 malá kedlubna | 150 g |
1 svazek jarní cibulky |
90 g |
3 lžíce sekané hladkolisté petrželky | 12 g |
1/2 hrnku půlené červené čočky | 100 g |
2 stroužky česneku | 6 g |
2 lžičky olivového oleje | 9 g |
1 lžička soli | 5 g |
zeleninový vývar | 1 l |
Postup
- Mrkev, pórek a jarní cibulku nakrájíme na kolečka, ostatní zeleninu nakrájíme na kostky.
- Půlenou červenou čočku důkladně propláchneme v sítku.
- Na olivovém oleji orestujeme žlutou cibuli, mrkev, pórek a řapíkatý celer.
- Zeleninu osolíme a zalijeme 1 litrem zeleninového vývaru.
- Přidáme všechny ostatní ingredience (kromě jarní cibulky a česneku) a vaříme na mírném plameni, dokud zelenina a červená čočka není měkká.
- Nakonec do horké polévky zamícháme prolisovaný stroužek česneku a jarní cibulku.
- V případě potřeby můžeme polévku naředit vodou nebo vývarem.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 1154 | 49 | 288 | ≤ 100 kcal/porci |
bílkoviny | g | 47,6 | 2 | 11,9 | - |
sacharidy | g | 174 | 7,4 | 43,6 | - |
z toho cukry | g | 38,3 | 1,6 | 9,6 | - |
tuky | g | 30,4 | 1,3 | 7,6 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 4,5 | 0,2 | 1,1 | ≤ 1,1 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,1 g/100 g |
vláknina | g | 30,4 | 1,3 | 7,6 | - |
sůl | g | 8,38 | 0,36 | 2,09 | ≤ 0,825/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2,5 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (polévka).