- Tofu je „sójový sýr“ neutrální chuti, který se vyrábí srážením nápoje ze sójových bobů. U nás méně známé silken tofu, česky často nazývané jako „hedvábné“, je ideální právě pro přípravu sladkých dezertů. Na rozdíl od běžně známého pevného tofu (ať už bílého, uzeného, či jinak ochuceného) nezanechává silken tofu po rozmixování zrnitou či hrudkovitou strukturu. Jeho nutriční hodnota je však stejná - obsahuje vysoké procento kvalitních rostlinných bílkovin a díky použitému srážedlu také dostatek vápníku.
Ingredience: 2 porce
střední zralé banány 2 ks | 180 g |
jemné silken tofu | 250 g |
čekankový sirup 1 lžíce | 20 g |
citronová šťáva 1 lžička | 7 g |
hořká čokoláda 2 kostičky | 8 g |
mletá vanilka | 2 g |
Postup
- Všechny ingredience (kromě čokolády a několika plátků banánu na ozdobu) důkladně rozmixujeme na hladký krém.
- Rozdělíme do misek, ozdobíme nasekanou čokoládou a ovocem.
- Servírujeme ihned, případně necháme hodinu vychladit v lednici.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 389 | 83 | 97 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 20,8 | 4,4 | 5,2 | - |
sacharidy | g | 49,6 | 10,6 | 12,4 | - |
z toho cukry | g | 27 | 5,8 | 6,7 | - |
tuky | g | 13,3 | 2,8 | 3,3 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,5 | 0,8 | 0,9 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 18,9 | 4 | 4,7 | - |
sůl | g | 0,06 | 0,01 |
0,02 |
≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).