Máme pro vás tip na odlehčenou a rychlou večeři. Pečený losos potřený bazalkovým pestem a doplněný pohankovými těstovinami s rajčaty, olivami a bazalkou. Výborná kombinace, kterou si zamilujete.
Čím tučnější ryba tím zdravější
U masa se podle výživových doporučení snažíme vybírat ta libovější s nižším podílem tuku, avšak u ryb to platí naopak. Čím tučnější ryba, tím pro naše zdraví prospěšnější. Rybí tuk je totiž zdrojem nenasycených mastných kyselin (především pro lidské zdraví cenné omega 3 mastné kyseliny), které podporují zdravé fungování srdce a cévního systému, příznivě regulují hodnoty cholesterolu v krvi a jsou protizánětlivé. Rybí tuk má také velmi pozitivní vliv na naší psychiku a celkový imunitní systém. Losos je tedy skvělá volba a navíc tělu dodáte stravitelné bílkoviny, jód, selen a vitamíny D, B a A.
Suroviny
losos |
120 g |
pesto bazalkové |
20 g |
citronová šťáva |
10 g |
těstoviny pohankové syrové |
70 g |
olivy černé bez pecky |
15 g |
rajčata |
150 g |
bazalka |
5 g |
sůl |
1 g |
olej olivový |
5 g |
Postup
Omytého lososa pokapeme citronovou šťávou a na vrchní stranu poklademe pesto. Dáme péct do vyhřáté trouby na 180 ° C na 20 minut. Mezitím si uvaříme v osolené vodě těstoviny a po uvaření smícháme s pokrájenými olivami, rajčaty a bazalkou. Zakápneme olivovým olejem.
výživové údaje |
na porci |
na 100g |
celkem |
kritéria Vím, co jím |
|
|
|
|
1 porce |
energetická hodnota (kcal) |
kcal |
659 |
166 |
659 |
400-700 kcal/porci |
bílkoviny |
g |
35,7 |
9 |
35,7 |
- |
sacharidy |
g |
57,8 |
14,6 |
57,8 |
- |
z toho cukry |
g |
6,9 |
1,7 |
6,9 |
- |
tuky |
g |
32,9 |
8,3 |
32,9 |
- |
z toho |
|
- |
- |
- |
- |
nasycené mastné kyseliny (SFA) |
g |
5,9
|
1,5 |
5,9 |
≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) |
g |
0
|
0 |
0 |
≤ 15 g/100 g |
vláknina |
g |
5,4 |
1,4 |
5,4 |
≥1,2 g/100 g |
sůl |
g |
1,9 |
0,484 |
1,9 |
≤ 0,875g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).