Pórek
Pórek (pór) je v zimním období významným zdrojem řady vitamínů a minerálů. Obsahuje vitamín A, B, C a E, z minerálů převážně vápník, fosfor, mangan, železo a draslík. Má diuretické vlastnosti a podporuje tak vylučování kyseliny močové z krve, což působí preventivně proti dně a ledvinovým potížím. Díky antiseptickým účinkům pomáhá rozpouštět hleny a používá se tak v léčbě zánětů dýchacích cest a střevních potížích. Pórek konzumujeme syrový i tepelně upravený (stačí jen krátce povařit).
RECEPT: LOSOS NA RICOTTOVÉM PÓRKU S BRAMBOREM
Suroviny na 1 porci:
losos 150 gPórek 250 gRicotta nízkotučná 50 gBrambory 150 gSůl 2 gOlej olivový 5 gPepř 1 gCitrónová šťáva 20 gPažitka 10 gPOSTUP:
Nejdříve si uvaříme brambory. Mezitím si omyjeme a osušíme lososa, pokapeme polovinou citrónové šťávy, soli a pepře a zlehka potřeme olejem. Lososa buď opečeme na pánvi z obou stran, nebo dáme péct v alobalu do trouby na cca 20 minut při 180 -200 °C. Pórek omyjeme a pokrájíme na kolečka. Sýr ricottu mírně naředíme vodou a zakápneme zbytkem citrónové šťávy, soli a pepře. V hrnci si rozpálíme olej a pórek v něm krátce restujeme a pak zalijeme ricottovou směsí a necháme krátce provařit do změknutí pórku. Opečeného lososa podáváme na ricottovém pórku s bramborem ozdobeným pažitkou.
Nutriční složení 1 porce:
energie | 679 kcal |
bílkoviny | 47 g |
sacharidy | 55 g |
z toho cukry | 8 g |
tuky | 30 g |
SFA | 8 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 10 g |
sodík | 1 g |
přidaný cukr | 0 g |