Tato jednoduchá kombinace je důkazem toho, že ke skvělému gastronomickému zážitku stačí kvalitní, základní ingredience. Díky rychlé a snadné přípravě si toto jídlo můžete vychutnat i během hektického pracovního týdne, a to bez jakýchkoli komplikací.
Zapečené brambory s mozzarellou, zeleninou a cottage zálivkou
Tento recept je skvělou volbou pro lehký, nutričně vyvážený a snadno stravitelný oběd. Spojení jemné mozzarelly se svěží zeleninou a krémovou cottage zálivkou vytváří dokonalé hlavní jídlo, které nejen skvěle chutná, ale také podpoří vaše zdraví. Velkou výhodou je, že tento pokrm lze snadno přizpůsobit sezónní nabídce surovin, na jaře můžete přidat čerstvý špenát nebo hrášek, v létě zase rajčata či lilky.
Tip: Pokud máte chuť na výraznější, lehce pikantní pokrm, přidejte trochu chilli, které mu dodá nový rozměr. Pro větší pestrost můžete experimentovat také s bylinkami, skvěle se hodí oregano nebo tymián.
Ingredience: 2 porce
brambory | 450 g |
mozzarella light | 125 g |
1 středně velká cuketa | 150 g |
1 středně velká červená paprika | 120 g |
cottage | 150 g |
2 vejce | 120 g |
bazalka | 20 g |
plnotučná hořčice | 5 g |
řepkový olej | 10 ml |
sůl | 2 g |
pepř | 2 g |
Postup
- Brambory omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Poté je vložíme do hrnce s osolenou, vroucí vodou a vaříme přibližně 10 minut. Poté je scedíme a necháme vychladnout.
- Cuketu a papriku očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozehřejeme olej (5 ml) a krátce na něm osmahneme připravenou zeleninu, čímž docílíme zlatavé barvy a měkčí textury.
- Cottage sýr dáme do misky, přidáme hořčici, sůl, pepř a čerstvou bazalku. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence.
- Troubu si předehřejeme na 180 °C. Zapékací misku lehce vymažeme olejem (5 ml). Na dno rozložíme vrstvu brambor, na ně přidáme část osmahnuté zeleniny, trochu cottage zálivky a plátky mozzarelly. Tento postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny, přičemž poslední vrstvu budou tvořit brambory. Ty nakonec zalijeme rozmíchanými vejci.
- Misku vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme přibližně 25-30 minut. Vytvoří se zlatavý povrch a brambory budou měkké, ale nebudou se rozpadat.
- Zapečené brambory podáváme teplé a ozdobené bazalkou.
výživové údaje | na porci | na 100 g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 467 | 81 | 935 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 37,7 | 6,6 | 75,4 | - |
sacharidy | g | 30,4 | 5,3 | 60,8 | - |
z toho cukry | g | 7,2 | 1,2 | 14,3 | - |
tuky | g | 21,4 | 3,7 | 42,8 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 8,0 | 1,4 | 15,9 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 9,5 | 1,7 | 19,0 | ≥ 1,2 g/100 g |
sůl | g | 2,4 | 0,42 | 4,79 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).