Recepty 22. 1. 2025 | Ing. Barbora KaráskováIng. Barbora Karásková

Zapečené brambory s mozzarellou, zeleninou a cottage zálivkou

Tento recept je skvělou volbou pro lehký, nutričně vyvážený a snadno stravitelný oběd. Spojení jemné mozzarelly se svěží zeleninou a krémovou cottage zálivkou vytváří dokonalé hlavní jídlo, které nejen skvěle chutná, ale také podpoří vaše zdraví. Velkou výhodou je, že tento pokrm lze snadno přizpůsobit sezónní nabídce surovin, na jaře můžete přidat čerstvý špenát nebo hrášek, v létě zase rajčata či lilky.

Zapečené brambory
Foto: Lucie Nováková

Tato jednoduchá kombinace je důkazem toho, že ke skvělému gastronomickému zážitku stačí kvalitní, základní ingredience. Díky rychlé a snadné přípravě si toto jídlo můžete vychutnat i během hektického pracovního týdne, a to bez jakýchkoli komplikací.

Tip: Pokud máte chuť na výraznější, lehce pikantní pokrm, přidejte trochu chilli, které mu dodá nový rozměr. Pro větší pestrost můžete experimentovat také s bylinkami, skvěle se hodí oregano nebo tymián.

Ingredience: 2 porce

brambory 450 g 
mozzarella light 125 g 
1 středně velká cuketa 150 g 
1 středně velká červená paprika 120 g 
cottage 150 g 
2 vejce 120 g 
bazalka 20 g 
plnotučná hořčice 5 g 
řepkový olej 10 ml 
sůl 2 g 
pepř 2 g 

Postup 

  1. zapečené bramboryBrambory omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Poté je vložíme do hrnce s osolenou, vroucí vodou a vaříme přibližně 10 minut. Poté je scedíme a necháme vychladnout.
  2. Cuketu a papriku očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi rozehřejeme olej (5 ml) a krátce na něm osmahneme připravenou zeleninu, čímž docílíme zlatavé barvy a měkčí textury.
  3. Cottage sýr dáme do misky, přidáme hořčici, sůl, pepř a čerstvou bazalku. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence.
  4. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Zapékací misku lehce vymažeme olejem (5 ml). Na dno rozložíme vrstvu brambor, na ně přidáme část osmahnuté zeleniny, trochu cottage zálivky a plátky mozzarelly. Tento postup opakujeme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny, přičemž poslední vrstvu budou tvořit brambory. Ty nakonec zalijeme rozmíchanými vejci.
  5. Misku vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme přibližně 25-30 minut. Vytvoří se zlatavý povrch a brambory budou měkké, ale nebudou se rozpadat.
  6. Zapečené brambory podáváme teplé a ozdobené bazalkou.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

2 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  467 81   935 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  37,7 6,6  75,4  -
sacharidy g  30,4 5,3   60,8 -
   z toho cukry g 7,2  1,2  14,3  -
tuky g  21,4 3,7  42,8  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 8,0  1,4  15,9  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g 9,5  1,7  19,0  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g 2,4   0,42  4,79 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: