Kombinací stejně jako u sladké varianty existuje mnoho, základními ingrediencemi jsou vždy vločky a vývar. Pokud vývar nemáte, můžete použít i vodu, ale s vývarem bude chuť o mnoho lepší.
Slaná ovesná kaše s hráškem a ztraceným vejcem
Sladkou ovesnou kaši zná úplně každý. Vyzkoušeli už jste ale kaši na slaný způsob? Je to příjemná změna, a to nejen na snídani, ale třeba i na rychlou večeři.
- Ovesné vločky se pyšní skvělými nutričními hodnotami, mimo jiné jsou bohatým zdrojem betaglukanů, které se řadí mezi rozpustnou vlákninu a napomáhají ke snižování hladiny krevního cholesterolu.
Do kaše můžete přidat libovolnou zeleninu a nezapomeňte na zdroj bílkovin. My jsme použili vejce, můžete ale vyzkoušet i variantu s masem, šunkou nebo méně tučným sýrem.
Ingredience: 2 porce
ovesné vločky | 120 g |
voda nebo vývar | 400 ml |
mražený hrášek | 200 g |
šalotka | 40 g |
řepkový olej | 8 ml |
sůl | 1 g |
vejce | 2 ks |
Postup
- Šalotku očistíme a nakrájíme nadrobno, orestujeme na pánvi na troše oleje.
- Přidáme ovesné vločky a ještě spolu krátce orestujeme.
- Poté přidáme vodu (nebo pro lepší chuť vývar), osolíme a na mírném ohni vaříme doměkka.
- Hrášek krátce povaříme nebo spaříme vroucí vodou. Dvě třetiny hrášku rozmixujeme, zbytek si necháme vcelku.
- Hrášek vmícháme do již hotové ovesné kaše a prohřejeme.
- Připravíme si zastřené vejce. Vodu ochucenou kapkou octa přivedeme k varu a ztlumíme trochu teplotu. Vodu v hrnci zamícháme, aby se vytvořil vír, doprostřed vlijeme vajíčko a vaříme cca 3-4 minuty.
- Uvařené vajíčko položíme na hotovou kaši a podáváme.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 403 | 89 | 807 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 19 | 4,2 | 38 | - |
sacharidy | g | 49 | 11 | 98 | - |
z toho cukry | g | 2,3 | 0,5 | 4,5 | - |
tuky | g | 15 | 3,3 | 30 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 3,3 | 0,7 | 6,5 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 7 | 1,6 | 14 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 0,92 | 0,2 | 1,84 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).