Recepty 18. 12. 2024 | Bc. Martina DrtinováBc. Martina Drtinová

Perníkový biskupský chlebíček

Biskupský chlebíček patří vedle vánočky ke klasickým svátečním moučníkům a variant existuje bezpočet. Snad každá rodina má ten „svůj“ recept. Tento náš je plný oříšků a sušeného ovoce – když zavřete oči, ucítíte vůni Vánoc. Už jen proto by vám na vánočním stole neměl chybět.

Biskupský chlebíček
Foto: Pavla Vomastková
  • Celozrnná ječná mouka je velmi bohatá na obsah vitaminů, především skupiny B a minerálních látek. Má vyšší obsah vlákniny, betaglukanů, které pozitivně ovlivňují snižování hladiny krevního cukru a cholesterolu. Obsahuje málo lepku.
  • Ve vlašských ořeších najdeme tolik potřebné vysoce nenasycené mastné kyseliny, a to jak omega 6, tak omega 3 mastné kyseliny. Pyšní se i vyšším obsahem bílkovin a vlákniny a samozřejmě i vitamíny, konkrétně skupiny B a vitamín E. Z minerálních látek nechybí mimo jiné hořčík, fosfor a draslík.
  • I mandle obsahují nenasycené mastné kyseliny a jsou výjimečné pro svůj vysoký obsah vitamínu E, vitamínů skupiny B a vápníku. Jsou zdrojem minerálních látek jako je hořčík, fosfor, měď, zinek, draslík nebo mangan a z ořechů mají nejmenší obsah kalorií.

Ingredience: 20 porcí

vejce 3 ks 
čekankový sirup 80 g 
řecký bílý jogurt 0,5 % tuku 140 g 
celozrnná ječná mouka 125 g 
kypřicí prášek do pečiva bez fosfátů 12 g 
perníkové koření 5 g 
vlašské ořechy 50 g 
neloupané mandle 50 g 
sušené švestky 50 g 
sušené meruňky nesířené 50 g 
1 lžíce řepkového oleje na vymazání formy  
2 lžíce strouhaného kokosu na vysypání formy  

Postup 

  1. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček vymažeme olejem a vysypeme strouhaným kokosem.
  2. Vejce vyšleháme společně s čekankovým sirupem do pěny.
  3. Zašleháme bílý jogurt.
  4. Mouku promícháme s perníkovým kořením a kypřicím práškem a vmícháme do těsta.
  5. Vlašské ořechy, mandle, sušené švestky a meruňky nasekáme nožem na menší kousky, přisypeme do těsta a promícháme.
  6. Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme při 180 °C cca 30 minut. 

 

výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

20 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal  102 264  2034  ≤ 110 kcal/porci
bílkoviny g  3,6 9,3  71,8  -
sacharidy g 8,7  22,6  174,4  -
   z toho cukry g  2,5 6,6  50,9  -
tuky g  5,4 14,0   107,8 -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g 1,2  3,1  24,2  ≤ 6 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,4 g/100 g
vláknina g  4,4 11,4  88,2  -
sůl g  0,14 0,36  2,79  ≤ 1 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 20 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).



Mohlo by vás také zajímat: