- Možná nepatříte k fanouškům složitých receptů a dlouhých příprav na Vánoce. Naštěstí ale ne všechny recepty na cukroví potřebují uležet nebo odležet. A tenhle je jeden z nich. Kromě toho, že na tento recept potřebujete jen pár chvil a obejdete se pouze s několika ingrediencemi, je navíc chuťově i nutričně vyvážený!
- Cizrna je oblíbenou surovinou především blízkovýchodní kuchyně. Je také skvělým zdrojem rostlinných bílkovin. Společně s arašídovým máslem vytváří lahodně jemnou pastu, které jen málokdo odolá!
Ingredience: 36 kuliček/18 porcí
uvařená nebo nakládaná neslaná cizrna | 400 g |
jemné neslazené arašídové máslo | 100 g |
čekankový sirup | 50 g |
med | 20 g |
mandlová mouka nebo jemně namleté mandle | 50 g |
oloupané mandle | 36 ks |
strouhaný kokos na obalení | 30 g |
Postup
- Cizrnu, arašídové máslo, sirup a med umístíme do mixéru a rozmixujeme.
- Přidáme jemně namleté mandle nebo mandlovou mouku.
- Vzniklé těsto necháme alespoň půl hodiny odležet v mrazáku.
- Poté z něj tvarujeme kuličky, dovnitř každé umístíme oloupanou mandli.
- Na závěr kuličky obalíme ve strouhaném kokosu.
- Skladujeme v lednici.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
18 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 106 | 281 | 1910 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 3,9 | 10,4 | 70,6 | - |
sacharidy | g | 8,6 | 22,8 | 155,2 | - |
z toho cukry | g | 3,7 | 9,7 | 65,7 | - |
tuky | g | 6,0 | 15,9 | 108,4 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,7 | 4,6 | 31,1 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 3,9 | 10,3 | 70,0 | - |
sůl | g | 0,07 | 0,19 | 1,322 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).