- Quinoa, která je základem tohoto receptu, je označována jako pseudoobilovina. Je přirozeně bezlepková, poskytuje bohatý zdroj vlákniny, a to jak rozpustné, tak i nerozpustné, díky čemuž prospívá dobrému trávení. Pyšní se obsahem kompletních bílkovin, vyjímečně vysoké je v ní i množství aminokyseliny lysinu.
- Zanedbatelný není ani obsah minerální látek, zejména pak hořčíku, vápníku, železa a zinku. Za povšimnutí stojí i vitamíny skupiny B, či vitamin C a E.
Ingredience: 20 kusů/porcí
quinoa | 100 g |
voda | 2x 200 ml |
jemně mleté ovesné vločky | 60 g |
strouhaný kokos | 50 g |
rýžový sirup | 100 g |
mandlové máslo | 60 g |
přírodní kakao na obalení | 50 g |
Postup
- Quinou namočte na 10 minut do 200 ml studené vody. Poté vodu slijte, quinou propláchněte a zalijte 200 ml nové studené vody. Vařte zakryté na mírném ohni 15 minut, následně ponechte ještě dalších 10 minut odpočívat pod pokličkou. Uvařenou quinou nechte zcela vychladnout.
- Ke quinoe přidejte vločky, rýžový sirup a mandlové máslo a pomocí mixéru rozmixujte do hladké kaše.
- Do směsi zapracujte strouhaný kokos a vzniklou hmotu dejte na 1-2 hodiny do lednice odležet.
- Z těsta tvarujte kuličky, které opatrně obalujte v kakau.
- Hotové kuličky skladujete v lednici a zkonzumujte do týdne.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
20 porcí |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 90 | 271 | 1794 | ≤ 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 2,6 | 7,7 | 51,1 | - |
sacharidy | g | 10,6 | 32 | 212 | - |
z toho cukry | g | 4 | 12,1 | 79,9 | - |
tuky | g | 4,3 | 13,1 | 86,6 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2 | 5,9 | 39,6 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 2,1 | 6,3 | 42 | - |
sůl | g | 0,00 | 0,01 | 0,098 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 20 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).