Recepty 26. 2. 2025 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Indické kuře pečené na zelenině s bulgurem

Už jste zkoušeli pomalé pečení za nižší teploty? Pokud ne, je nejvyšší čas! Připravte si tohle skvělé indické kuře, díky dlouhému pomalému pečení se maso bude krásně rozpadat a všechny chutě se skvěle propojí.

Indické kuře s bulgurem
Foto: Lucie Nováková

V receptu jsou použita kuřecí stehna, můžete ale místo nich použít i méně tučná prsa, v tom případě buďte ale při pečení ještě opatrnější, abyste maso nevysušili.

K masu přidejte i libovolnou zeleninu, kterou máte zrovna k dispozici, v našem receptu je použitá dýně a lilek, využít můžete ale i brokolici, mrkev a další druhy zeleniny.

Nevynechávejte ale cibuli, česnek a zázvor – nejenže zvýrazní chuť, ale dodají i celou řadu prospěšných látek posilujících imunitu.

S indickým kořením nešetřete, dodá celému jídlu skvělou orientální chuť.

Volte ideálně celozrnnou přílohu, např. bulgur, který je bohatý na vlákninu.

Ingredience: 5 porcí

kuřecí stehenní řízky bez kůže 600 g 
rajčatové pyré 400 g 
dýně hokkaido 200 g 
lilek 200 g 
cibule 100 g 
čerstvý zázvor 20 g 
česnek 15 g 
smetana na vaření 12 % tuku 80 ml 
sůl 1,5 g 
garam masala 0,6 g 
římský kmín 0,6 g 
kurkuma 0,6 g 
chilli 0,6 g 
bulgur (v suchém stavu) 300 g 
sůl 1 g 

Postup 

  1. Kuřecí stehenní řízky překrojíme na menší kusy, osolíme a ochutíme kořením garam masala.
  2. Dýni a lilek očistíme a nakrájíme na kostky (dýni hokkaido nemusíme loupat). Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Zázvor a česnek nastrouháme najemno.
  3. Vše dáme do pekáčku, přidáme koření, osolíme, zalijeme rajčatovým pyré a trochou smetany a promícháme. Pečeme zakryté na 160 stupňů 2-3 hodiny dle velikosti masa a zeleniny, vše musí být upečené doměkka.
  4. Bulgur si uvaříme v mírně osolené vodě (nebo vývaru) doměkka a podáváme s hotovou směsí masa a zeleniny.

příprava receptu  příprava receptu  hotový recept

výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

5 porcí
energetická hodnota (kcal) kcal 405  94  2 026  400-700 kcal/porci
bílkoviny g  33,2 7,7   166 -
sacharidy g  46,1 10,7  231  -
   z toho cukry g  6,4 1,5  32,1  -
tuky g  8,1 1,9  40,6  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  2,7 0,6   13,6 ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  13,3 3,1   66,6 ≥ 1,2 g/100 g
sůl g  1,16 0,27   5,79 ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: