Recepty 12. 2. 2025 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Bramborové šišky s mákem, tvarohem a dušenými jablky

I sladké jídlo může být zdravé a nutričně vyvážené! Vyzkoušejte tradiční bramborové šišky s mákem obohacené o pořádnou dávku tvarohu a dušených jablek.

Bramborové šišky s mákem, tvarohem a dušenými jablky
Foto: Lucie Nováková

Pokud chcete sladká jídla připravit v odlehčené podobě, šetřete s přidaným cukrem a tukem. Samotné šišky není třeba sladit vůbec, k šiškám si můžete připravit dušené ovoce – například jablka, hrušky či švestky, které jídlo ochutí a osladí a není třeba už dalším cukrem posypávat.

Pokud chcete jídlo obohatit o vlákninu, použijte na přípravu šišek celozrnnou mouku a krupici. Další vlákninu dodá i mák, ten obohatí jídlo také o kvalitní tuky.

U sladkých jídel bývá často problém nedostatek bílkovin – to lze hravě vyřešit, pokud hotové šišky zasypete dostatečným množstvím strouhaného tvarohu.

Ingredience: 4 porce

Na šišky:  
brambory 400 g 
pšeničná celozrnná krupice 100 g 
pšeničná celozrnná mouka 80 g 
1 menší vejce 50 g 
sůl 0,5 g 
Na dušená jablka:  
jablka 300 g 
máslo 15 g 
skořice 3 g 
Na podávání:  
nastrouhaný tvrdý tvaroh 200 g 
mletý mák 60 g 

Postup 

  1. Dušená jablka se skořicíBrambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout, ideální je uvařit si brambory den předem.
  2. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme vejce, sůl, krupici a mouku. Vypracujeme těsto a tvarujeme šišky, které vkládáme do vroucí vody a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu.
  3. Mezitím si oloupeme jablka a nakrájíme je na menší kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme jablka a skořici a dusíme doměkka.
  4. Šišky podáváme s podušenými jablky, posypané strouhaným tvarohem a mákem.
výživové údaje na porci na 100 g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  444 147  1 774  400-700 kcal/porci
bílkoviny g  24,8 8,2  99,2  -
sacharidy g  59,8 19,8  239  -
   z toho cukry g  10,1 3,3  40,3  -
tuky g  12 48  -
   z toho   - - - -
   nasycené mastné kyseliny (SFA) g  3,5 1,1  13,8  ≤ 2 g/100 g
   transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  10,2 3,4  40,7  ≥ 1,2 g/100 g
sůl g  0,25 0,08  0,99  ≤ 0,875 g/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: