- Dýně je zdrojem řady prospěšných látek, obsahuje některé vitaminy (skupiny B, vitamin C a provitamin A), minerální látky (draslík, hořčík a další) a antioxidanty (betakaroten, lutein).Dýně tedy noky obohatí nejen chuťově, ale i nutričně.
- Hlavní jídlo by mělo vždy obsahovat zdroj bílkovin, proto přidejte i maso. Zvolit můžete kuřecí, krůtí nebo i libové vepřové či hovězí.
- Pro zjemnění přidejte v závěru riicottu. Ricotta je syrovátkový sýr, který má poměrně nízký obsah tuku a velkou výhodou je i nízký obsah soli.
Ingredience: 4 porce
Dýňové noky | |
dýně | 200 g |
brambory | 200 g |
mouka hrubá, krupice | 120 g |
mouka celozrnná | 40 g |
vejce 1 ks | 50 g |
sůl | 1 g |
kuřecí prsa | 600 g |
žampiony | 500 g |
ricotta | 200 g |
řepkový olej | 12 ml |
sůl | 1 g |
tymián |
Postup
- Den předem si uvaříme brambory a dýni (dýni lze případně i upéct v troubě).
- Uvařené brambory a dýni oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme vejce, mouku nebo krupici a lehce osolíme. V případě potřeby přidáme více mouky, každé brambory potřebují trochu jiný poměr mouky. Směs promícháme a z hotového těsta tvarujeme noky.
- Noky vložíme do vroucí osolené vody, počkáme, až vyplavou na hladinu a ještě cca 1-2 minuty vaříme, poté vyndáme.
- Kuřecí prso očistíme, nakrájíme na nudličky a osolíme. Opékáme na pánvi na troše řepkového oleje, po chvíli přidáme i očištěné pokrájené žampiony. Chvíli společně opékáme, dokud není maso hotové.
- Poté přidáme noky a společně prohřejeme.
- Na závěr vmícháme ricottu a čerstvý tymián.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 519 | 108 | 2075 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 52 | 11 | 207 | - |
sacharidy | g | 49 | 10 | 194 | - |
z toho cukry | g | 3,6 | 0,7 | 14,5 | - |
tuky | g | 13,2 | 2,7 | 52,7 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5,4 | 1,1 | 21,5 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 6 | 1,2 | 24 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 0,9 | 0,2 | 3,7 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).