Recepty 13. 10. 2021 | Ing. Hana Pávková MálkováIng. Hana Pávková Málková

Dýňové noky s žampiony, ricottou a kuřecím masem

Dýně je podzimní stálicí, kterou rozhodně stojí za to do jídelníčku zařadit. Nezůstávejte ale jen u tradiční dýňové polévky a zkoušejte i nové recepty – například dýňové noky.

Foto - autor: Karolína Alexiová
  • Dýně je zdrojem řady prospěšných látek, obsahuje některé vitaminy (skupiny B, vitamin C a provitamin A), minerální látky (draslík, hořčík a další) a antioxidanty (betakaroten, lutein).Dýně tedy noky obohatí nejen chuťově, ale i nutričně.
  • Hlavní jídlo by mělo vždy obsahovat zdroj bílkovin, proto přidejte i maso. Zvolit můžete kuřecí, krůtí nebo i libové vepřové či hovězí.
  • Pro zjemnění přidejte v závěru riicottu. Ricotta je syrovátkový sýr, který má poměrně nízký obsah tuku a velkou výhodou je i nízký obsah soli.

Ingredience: 4 porce

Dýňové noky  
dýně  200 g
brambory  200 g
mouka hrubá, krupice  120 g
mouka celozrnná 40 g
vejce 1 ks 50 g
sůl  1 g
   
kuřecí prsa 600 g
žampiony 500 g
ricotta 200 g
řepkový olej 12 ml
sůl 1 g
tymián  

Postup

  1. Den předem si uvaříme brambory a dýni (dýni lze případně i upéct v troubě).
  2. Uvařené brambory a dýni oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme vejce, mouku nebo krupici a lehce osolíme. V případě potřeby přidáme více mouky, každé brambory potřebují trochu jiný poměr mouky. Směs promícháme a z hotového těsta tvarujeme noky.
  3. Noky vložíme do vroucí osolené vody, počkáme, až vyplavou na hladinu a ještě cca 1-2 minuty vaříme, poté vyndáme.
  4. Kuřecí prso očistíme, nakrájíme na nudličky a osolíme. Opékáme na pánvi na troše řepkového oleje, po chvíli přidáme i očištěné pokrájené žampiony. Chvíli společně opékáme, dokud není maso hotové.
  5. Poté přidáme noky a společně prohřejeme.
  6. Na závěr vmícháme ricottu a čerstvý tymián.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  519  108 2075 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  52  11  207 -
sacharidy g  49  10  194 -
z toho cukry g  3,6  0,7  14,5 -
tuky g  13,2  2,7  52,7 -
z toho   - - - -
nasycené mastné kyseliny (SFA) g  5,4  1,1  21,5 ≤ 2 g/100 g
transmastné kyseliny (TFA) g  0  0  0 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  6  1,2  24 ≥ 1,2/100 g
sůl g  0,9 0,2  3,7 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  0  0  0 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).



Mohlo by vás také zajímat: