Recepty 17. 3. 2021 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Maso „narychlo“ s pečeným bramborem a salátem coleslaw

Jednoduchý recept na rychlý oběd se hodí vždy. Tento pokrm je bohatý na vlákninu a určitě po něm nebudete mít hlad.

Maso „narychlo“ s pečeným bramborem a salátem coleslaw Foto: Karolína Alexiová

Tip: Salát si připravte nejlépe den předem, krásně se rozleží a jednotlivé chutě se prolnou. Při přípravě masa dávejte koření až naposled, nebude se připalovat. Pokud použijete malé brambůrky, jen je vydrbejte kartáčkem a pečte i se slupkou. 

Ingredience: 4 porce

Maso vepřové pečené 400 g
Grilovací koření 20 g
Olej řepkový   20 ml
Zelí bílé  1500 g
Mrkev 50 g
Cibule  40 g
Cukr  20 g
2 lžíce octa 30 ml
Sůl 1 g
Pepř 1 g
Majonéza Hellmann´s  80 g
Smetana zakysaná 12% 100 g
Pečené brambory 800 g

Postup

Nejprve si připravíme salát:

  1. Zelí nakrájíme nejprve na tenké nudličky a ty následně na 1 cm velké kousky.
  2. Ve větší míse důkladně promačkáme, až zelí pustí šťávu. Tu pak slijeme.
  3. Mrkve nastrouháme nahrubo a cibuli nakrájíme najemno.
  4. Přidáme k zelí, osolíme, opepříme, přidáme cukr a ocet. Promícháme.
  5. Nakonec vmícháme majonézu a zakysanou smetanu a necháme rozležet.

Hlavní jídlo:

  1. Brambory omyjeme a nakrájíme na plátky. Přidáme lžíci oleje, osolíme a promícháme.
  2. Pečeme v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem při teplotě do 180 °C.
  3. Na oleji orestujeme plátky masa a nakonec dochutíme grilovacím kořením.
výživové údaje na porci na 100g celkem kritéria Vím, co jím
     

 

4 porce
energetická hodnota (kcal) kcal  663 87 2653 400-700 kcal/porci
bílkoviny g  32 4 127 -
sacharidy g  66 8,6 262 -
    z toho cukry g  9 1 36 -
tuky g  301 4 123 -
    z toho   - - - -
    nasycené mastné kyseliny (SFA) g  6,0 0,8 24,2 ≤ 2 g/100 g
    transmastné kyseliny (TFA) g  0,2  0  0,7 ≤ 0,15 g/100 g
vláknina g  15 2 59 ≥ 1,2/100 g
sůl g  2,6 0,3 10,6 ≤ 0,875/100 g
přidaný cukr g  5  0,7  22 ≤ 3 g/100 g

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).





Mohlo by vás také zajímat: