Tip: Salát si připravte nejlépe den předem, krásně se rozleží a jednotlivé chutě se prolnou. Při přípravě masa dávejte koření až naposled, nebude se připalovat. Pokud použijete malé brambůrky, jen je vydrbejte kartáčkem a pečte i se slupkou.
Recepty 17. 3. 2021 | PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.
Maso „narychlo“ s pečeným bramborem a salátem coleslaw
Jednoduchý recept na rychlý oběd se hodí vždy. Tento pokrm je bohatý na vlákninu a určitě po něm nebudete mít hlad.
Ingredience: 4 porce
Maso vepřové pečené | 400 g |
Grilovací koření | 20 g |
Olej řepkový | 20 ml |
Zelí bílé | 1500 g |
Mrkev | 50 g |
Cibule | 40 g |
Cukr | 20 g |
2 lžíce octa | 30 ml |
Sůl | 1 g |
Pepř | 1 g |
Majonéza Hellmann´s | 80 g |
Smetana zakysaná 12% | 100 g |
Pečené brambory | 800 g |
Postup
Nejprve si připravíme salát:
- Zelí nakrájíme nejprve na tenké nudličky a ty následně na 1 cm velké kousky.
- Ve větší míse důkladně promačkáme, až zelí pustí šťávu. Tu pak slijeme.
- Mrkve nastrouháme nahrubo a cibuli nakrájíme najemno.
- Přidáme k zelí, osolíme, opepříme, přidáme cukr a ocet. Promícháme.
- Nakonec vmícháme majonézu a zakysanou smetanu a necháme rozležet.
Hlavní jídlo:
- Brambory omyjeme a nakrájíme na plátky. Přidáme lžíci oleje, osolíme a promícháme.
- Pečeme v troubě na plechu vyloženém pečícím papírem při teplotě do 180 °C.
- Na oleji orestujeme plátky masa a nakonec dochutíme grilovacím kořením.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce |
||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 663 | 87 | 2653 | 400-700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 32 | 4 | 127 | - |
sacharidy | g | 66 | 8,6 | 262 | - |
z toho cukry | g | 9 | 1 | 36 | - |
tuky | g | 301 | 4 | 123 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 6,0 | 0,8 | 24,2 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0,2 | 0 | 0,7 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 15 | 2 | 59 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 2,6 | 0,3 | 10,6 | ≤ 0,875/100 g |
přidaný cukr | g | 5 | 0,7 | 22 | ≤ 3 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hl. jídlo).
Mohlo by vás také zajímat: