Vepřová panenka je důkazem, že i libové maso může být chuťově vynikající. Dejte ale pozor, abyste ji nepřepekli a příliš nevysušili, panenka by měla vždy zůstat hezky šťavnatá.
Vepřová panenka s žampiony, bramborovo-celerové pyré
Máme pro vás skvělý tip na víkendový oběd, na kterém si pochutná celá rodina!
Bramborovo-celerové pyré je skvělým zpestřením tradiční bramborové kaše, a to nejen chuťovým, ale i nutričním. Pokud chuť celeru nemáte rádi, lze do kaše přidat místo celeru i jiné druhy zeleniny – například mrkev, hrášek nebo brokolici.
Suroviny
maso vepřové - panenka | 300 g |
brambory | 250 g |
celer bulva | 250 g |
mléko polotučné 1,5% | 100 ml |
žampiony bílé | 240 g |
smetana zakysaná 12% | 50 g |
máslo | 8 g |
olej řepkový | 8 ml |
sůl | 3 g |
petrželová nať |
15 g |
Postup
- Vepřovou panenku očistíme, osolíme a nakrájíme na větší kousky (válečky). Takto připravenou panenku opečeme ze všech stran na pánvi, poté přemístíme do trouby a dopékáme cca 20 min na 120 °C.
- Očištěný celer a brambory uvaříme společně v osolené vodě doměkka, slijeme, přidáme máslo, mléko a vše společně rozšleháme na jemnou kaši.
- Žampiony nakrájíme na větší kousky a opečeme na troše oleje (cca 3-5 min), na závěr osolíme, přidáme nasekanou petrželku a zakysanou smetanu a vše promícháme.
- Před servírováním necháme panenku chvíli odpočinout v alobalu, poté nakrájíme na plátky.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
2 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 492,2 | 94,6 | 984,5 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 44 | 8,5 | 88,1 | - |
sacharidy | g | 45,7 | 8,8 | 91,4 | - |
z toho cukry | g | 8 | 1,5 | 16,1 | - |
tuky | g | 14,6 | 2,8 | 29,3 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 5,9 | 1,1 | 11,8 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 10 | 1,9 | 20 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 1,8 | 0,4 | 3,7 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).