Místo tradiční máslové sušenkové krusty si připravíme vločkový korpus. Vločky dodají dortu prospěšnou vlákninu, stejně tak čekankový sirup, který použijeme k oslazení. Není třeba přidávat žádný tuk, pro dochucení přidáme jen trochu kokosu.
Mangový "cheesecake" na vločkovém korpusu
Cheesecake je klasika, kterou asi není třeba představovat. Tradiční varianta tohoto dezertu je ovšem energeticky velmi vydatná, lze ho ale připravit i zdravěji! A my si připravíme trochu exotickou mangovou verzi.
Náplň si připravíme z tvarohu, můžeme použít nízkotučný, případně i polotučný tvaroh (část lze nahradit i ricottou nebo skyrem). Mango dodá dezertu kromě exotického nádechu i vlákninu a další prospěšné látky. Pro sladší chuť přidáme i banán.
Celý dezert už jen doladí mangové pyré, jehož příprava je opravdu rychlá a jednoduchá.
Suroviny
Na korpus:
ovesné vločky | 100 g |
kokos strouhaný | 20 g |
vejce 1 ks | 50 g |
sirup čekankový | 30 g |
Na tvarohovou náplň:
tvaroh nízkotučný | 300 g |
mango | 170 g |
banán | 130 g |
vejce 2 ks | 100 g |
vanilkový puding v prášku | 10 g |
cukr | 20 g |
vanilka mletá | 2 g |
Na mangové pyré:
mango | 170 g |
želatina v prášku | 6 g |
Postup
Ovesné vločky nameleme a smícháme s kokosem. Přidáme jedno vejce a čekankový sirup (lze případně nahradit medem). Směs ručně prohněteme a dáme do formy vyložené pečicím papírem. Dáme předpéct do předehřáté trouby na 180 °C cca 10 minut.
Připravíme si náplň. Mango rozmixujeme (rozmixujeme rovnou i mango, které použijeme na horní vrstvu, polovinu rozmixovaného manga si dáme stranou), banán také rozmixujeme. Tvaroh vyšleháme se žloutky, přidáme vanilkový pudink (prášek), vanilku, mango a banán a rozmícháme. Z bílků si ušleháme sníh, lehce přisladíme a opatrně vmícháme do tvarohové směsi. Náplň nalijeme na předpečené těsto a pečeme při 170 °C cca 40 minut, dokud náplň neztuhne.
Připravíme si mangové pyré. Zbylé rozmixované mango dáme do hrnce a přidáme želatinu v prášku, pomalu zahříváme, aby se želatina rozpustila. Necháme lehce zchladnout a nalijeme na vychladlý dort. Necháme v lednici ztuhnout. Před podáváním můžeme ještě dozdobit kokosovými plátky.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
14 porcí | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 105 | 132 | 1 468 | 110 kcal/porci |
bílkoviny | g | 5 | 7 | 77 | - |
sacharidy | g | 14 | 18 | 201 | - |
z toho cukry | g | 7 | 8 | 93 | - |
tuky | g | 2,6 | 3,3 | 33,8 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 1,3 | 1,7 | 18,7 | ≤ 6 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,4 g/100 g |
vláknina | g | 3 | 4 | 43 | |
sůl | g | 0,1 | 0,1 | 1,5 | ≤ 1 g/100 g |
přidaný cukr | g | 2 | 2 | 24 | ≤ 20 g/100g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (snack).