Pohanka je přílohou, na kterou se často zapomíná a je to velká škoda. Pohanka je zdrojem kvalitních polysacharidů, vlákniny, ale i řady dalších látek. Výjimečný je obsah rutinu, který působí pozitivně především na kardiovaskulární systém. Kromě "rizota" se dají z pohanky dělat i kaše, polévky, saláty nebo třeba pomazánky. Zařaďte tuto trochu zapomenutou surovinu pravidelně do svého repertoáru a obohaťte tak svůj jídelníček!
Zapečené pohankové "rizoto"
Jídla na způsob rizota nemusí být jen z rýže, vyzkoušejte méně tradiční variantu z pohanky. Toto "rizoto" je opravdu vynikající a navíc pohanka váš jídelníček obohatí o řadu prospěšných látek.
Suroviny
pohanka (v suchém stavu) | 200 g |
olej řepkový | 15 ml |
vejce 3 ks | 150 g |
uzená kýta | 200 g |
řapíkatý celer | 160 g |
cibule | 120 g |
česnek | 15 g |
žampiony | 200 g |
hrášek (mražený nebo čerstvý) | 250 g |
vývar (hovězí) | 200 ml |
sůl, pepř |
Postup
Pohanku připravíme dle návodu na obale (pro lepší chuť ji můžeme uvařit ve vývaru). Cibuli, česnek a řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na jemno, opečeme na pánvi na troše oleje. Poté přidáme na kousky nakrájené uzené a žampiony a vše krátce orestujeme. Na závěr přidáme pohanku a hrášek, osolíme, opepříme a vše důkladně promícháme. Takto připravenou směs přendáme do zapékací mísy, zalijeme rozšlehaným vejcem a necháme v troubě na 180 °C cca 25 min zapéct. Před podáváním můžeme ještě posypat čerstvou petrželkou nebo pažitkou.
výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | kritéria Vím, co jím | |
|
4 porce | ||||
energetická hodnota (kcal) | kcal | 407,6 | 107,7 | 1630,3 | 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 24,2 | 6,4 | 97 | - |
sacharidy | g | 48,8 | 12,9 | 195 | - |
z toho cukry | g | 6,4 | 1,7 | 25,5 | - |
tuky | g | 13,8 | 3,6 | 55,2 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SFA) | g | 2,4 | 0,6 | 9,8 | ≤ 2 g/100 g |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0,15 g/100 g |
vláknina | g | 10,6 | 2,8 | 42,6 | ≥ 1,2/100 g |
sůl | g | 2,4 | 0,6 | 9,8 | ≤ 0,875 g/100 g |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 3,0 g/100 g |
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím (hlavní jídlo).