Pohanka nejen na knedlíky
Pohanka je tradiční českou surovinou a stejně jako quinoa či amarant se řadí mezi pseudoobiloviny. Nejčastěji se konzumuje vařená jako příloha k masu či zelenině. Z pohanky se však dají připravit i snídaňové sladké kaše, z pohankové mouky můžete péct moučníky či slané pečivo, nebo také použít pohanku na klasické knedlíky. Pohanka je bezlepková, nutričně hodnotná, lehce stravitelná a má vysoký obsah vlákniny, vitamínů a minerálů.
Rutinová bomba
Pohanka je ceněna především pro vysoký obsah rutinu, který má pozitivní vliv na posílení stěn cév a pružnost krevních kapilár. Pohanka tak působí léčivě na cévy a krevní oběh, zmírňuje potíže s křečovými žilami, zvýšenou krvácivostí, praskáním žilek, žaludečními vředy či silnou menstruaci. Také pomáhá regulovat krevní tlak, cholesterol a hladinu cukru v krvi. Pohanka je však také významným zdrojem antioxidantů, zinku, draslíku, manganu, železa, vápníku, vitamínů skupiny B a vitamínu E. Bílkoviny pohanky mají vysoký obsah esenciálních aminokyselin, tuky zase polynenasycených mastných kyselin. Pohanka obsahuje rezistentní škrob, který působí preventivně na nádorové onemocnění střev.
Pohanka v kuchyni
Z pohanky se využívají nejen semena, ale i nať a květy, které jsou skvělé do salátů, sušené jako koření nebo na bylinný čaj. K dostání je celá řada pohankových výrobků – pohanka neloupaná, loupaná (kroupy), lámanka, pohanková mouka, těstoviny, instantní kaše, pufované a pekárenské výrobky, vločky a čaje. Semena pohanky stačí krátce povařit a pak nechat pod pokličkou nabobtnat. Na jeden díl pohanky se dávají přibližně dva díly vody.
Zázvorové hovězí s pohankovým knedlíkem
Pohankové knedlíky jsou skvělou bezlepkovou alternativou klasických knedlíků a k hovězímu na zázvoru prostě patří! Doporučuji z těsta vytvořit raději menší válečky, aby se dobře provařily. Pokud by se vám knedlíky i tak nedovařily, pokrájejte je na kolečka a dejte ještě na chvíli dopéct v troubě na pečícím papíru. Také doporučuji použít kvalitní sójovou omáčku a dávkovat ji postupně, aby nedošlo k přesolení. Každá sójová omáčka je jinak slaná. Samotnou omáčku a maso již není třeba solit.
RECEPT: ZÁZVOROVÉ HOVĚZÍ S POHANKOVÝM KNEDLÍKEM
SUROVINY na 4 porce:
hovězí zadní |
500 g |
badyán |
5 g |
||
olej řepkový |
20 g |
sójová omáčka |
100 ml |
||
cibule |
100 g |
citrónová šťáva |
10 g |
||
zázvor čerstvý |
50 g |
rajčatový protlak |
30 g |
||
česnek |
20 g |
hovězí vývar |
500 ml |
||
koriandr čerstvý |
10 g |
pohanka loupaná |
250 g |
||
sůl |
2 g |
mouka pohanková |
40 g |
||
pepř |
2 g |
vejce |
50 g |
POSTUP:
Čerstvý oloupaný zázvor, česnek, cibuli a čerstvý koriandr rozmixujeme na hladkou pastu. Maso pokrájíme na menší kousky a v hrnci zprudka orestujeme na rozpáleném oleji. Maso přidáváme do hrnce po částech, aby se stihlo pořádně zatáhnout, a pak dáme stranou. Ve stejném hrnci pak orestujeme zázvorovou pastu, kterou podlijeme trochou vody a spojíme tak s výpekem z masa. Přidáme koření, citrónovou šťávu, rajčatový protlak, sójovou omáčkou, promícháme a přidáme opečené maso i se šťávou z masa. Zalijeme vývarem a přendáme do trouby předehřáté na 160 ° C, kde dusíme pod poklicí alespoň 2 hodiny. Na závěr dáme zpět na plotnu a zredukujeme omáčku do požadované konzistence. Mezitím si připravíme knedlíky. Pohanku uvaříme dle návodu a necháme vychladnout. Přidáme vejce, sůl, pepř a mouku. Důkladně promícháme a těsto rozdělíme na 3 menší díly. Z každého dílu navlhčenýma rukama vytvoříme válečky. Připravíme si 3 kusy alobalu a potravinové fólie. Každý knedlík nejdříve zabalíme do potravinářské fólie a pak do alobalu. Zabalíme jako bonbon a pořádně na stranách zatočíme a přitiskneme okraje k sobě. Vaříme ve vroucí vodě cca 20 min a po 10 minutách knedlíky obrátíme. Po uvaření rozbalíme a pokrájíme navlhčeným nožem či nití. V případě potřeby dopečeme v troubě.
Nutriční složení 1 porce:
energie |
608,7 kcal |
sacharidy |
60,7 g |
z toho cukry |
2,9 g |
bílkoviny |
39,5 g |
tuky |
19,9 g |
SFA |
5,3 g |
TFA |
0 g |
sodík |
0,798 g |
vláknina |
8,6 g |
přidaný cukr |
0 g |
Autor článku a receptu: Mgr. Zuzana Douchová – nutriční terapeut a psychologFotografie: Tomáš MartínezZdroje: www.whfoods.com