Rizoto s červenou řepou a vínem
Foto:  Tomáš Martínez

Bílkoviny v rizotu

Rizoto s červenou řepou chutná skvěle jen tak posypané parmazánem. Aby však nechyběly v hlavním pokrmu bílkoviny, zkusila jsem kombinace sýru cottage a červených fazolí a výsledná chuť byla výborná. Místo klasické rýže použijte kulatozrnnou celozrnnou variantu, která se hodí právě do rizota a oproti bílé rýže je bohatší na vitamíny, minerály a vlákninu.

SUROVINY:

cibule červená  100g
olej olivový  20g
rýže celozrnná kulatozrnná              300g
víno červené  100g
vývar zeleninový  300g
fazole červené Bonduelle  100g
řepa červená  300g
sůl  2g
pepř  2g
tymián čerstvý  5g
česnek  10g
sýr cottage  150g
sýr parmezán  50g

POSTUP:

Cibuli nakrájíme ne jemno a na olivovém oleji orestujeme spolu s nasekaným česnekem. Přidáme propláchnutou rýži a chvíli restujeme. Pak přidáme oloupanou a pokrájenou řepu na kostičky opět společně všechno chvíli restujeme. Přilijeme víno a necháme odpařit za občasného míchání. Pak postupně přiléváme vývar až do uvaření rýže. Na závěr vmícháme fazole (slité a opláchnuté), cottage sýr, čerstvý tymián, sůl a pepř a nastrouhaný parmazán.

Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.

Výživové údaje na porci na 100g celkem  Kritéria Vím, co jím
 480g   

 porce 

hlavní jídlo
energetická hodnota (kcal] kcal  682  142  2 045,3  max 400 - 700  kcal/porci 
bílkoviny  g 25 5,2   74,5 -
sacharidy g  95  16,7 284,1  -
  z toho cukry g  11 2,3  33,2  -
tuky g  16  3,4  48,3 -
    z toho    -
    nasycené mastné kyseliny (SAFA) g 6 1,2  17,4   ≤ 1.1 g/100g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
    transmastné kyseliny (TFA) g 0 0 0 ≤ 0.1 g/100g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty
vláknina g 9  1,8 26,2   
sodík mg  1  0,16   2,308  ≤ 2.2 mg/kcal 
přidaný cukr g 0  0  ≤ 2.5g/100g or  ≤ 13% ener.hodnoty