Foto: Tomáš Martínez |
Bílkoviny v rizotu
Rizoto s červenou řepou chutná skvěle jen tak posypané parmazánem. Aby však nechyběly v hlavním pokrmu bílkoviny, zkusila jsem kombinace sýru cottage a červených fazolí a výsledná chuť byla výborná. Místo klasické rýže použijte kulatozrnnou celozrnnou variantu, která se hodí právě do rizota a oproti bílé rýže je bohatší na vitamíny, minerály a vlákninu.
SUROVINY:
cibule červená | 100g |
olej olivový | 20g |
rýže celozrnná kulatozrnná | 300g |
víno červené | 100g |
vývar zeleninový | 300g |
fazole červené Bonduelle | 100g |
řepa červená | 300g |
sůl | 2g |
pepř | 2g |
tymián čerstvý | 5g |
česnek | 10g |
sýr cottage | 150g |
sýr parmezán | 50g |
POSTUP:
Cibuli nakrájíme ne jemno a na olivovém oleji orestujeme spolu s nasekaným česnekem. Přidáme propláchnutou rýži a chvíli restujeme. Pak přidáme oloupanou a pokrájenou řepu na kostičky opět společně všechno chvíli restujeme. Přilijeme víno a necháme odpařit za občasného míchání. Pak postupně přiléváme vývar až do uvaření rýže. Na závěr vmícháme fazole (slité a opláchnuté), cottage sýr, čerstvý tymián, sůl a pepř a nastrouhaný parmazán.
Recept prošel hodnocením, odpovídá kritériím programu a byl certifikován logem Vím, co jím.
Výživové údaje | na porci | na 100g | celkem | Kritéria Vím, co jím | |
480g |
3 porce |
hlavní jídlo | |||
energetická hodnota (kcal] | kcal | 682 | 142 | 2 045,3 | max 400 - 700 kcal/porci |
bílkoviny | g | 25 | 5,2 | 74,5 | - |
sacharidy | g | 95 | 16,7 | 284,1 | - |
z toho cukry | g | 11 | 2,3 | 33,2 | - |
tuky | g | 16 | 3,4 | 48,3 | - |
z toho | - | - | - | - | |
nasycené mastné kyseliny (SAFA) | g | 6 | 1,2 | 17,4 | ≤ 1.1 g/100g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
transmastné kyseliny (TFA) | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 0.1 g/100g nebo ≤ 13 % energetické hodnoty |
vláknina | g | 9 | 1,8 | 26,2 | |
sodík | mg | 1 | 0,16 | 2,308 | ≤ 2.2 mg/kcal |
přidaný cukr | g | 0 | 0 | 0 | ≤ 2.5g/100g or ≤ 13% ener.hodnoty |