Slzovka obecná – bezlepková léčivá obilovina
Slzovka obecná nebo také Jobovy slzy či Hato mugi je obilnina původem z Asie. Má silné detoxikační a diuretické účinky a podporuje celkovou obranyschopnost organismu. V tradiční čínské medicíně se používá na léčbu zánětů, otoků, zahlenění a špatného trávení. Pomáhá čistit organismus od živočišných tuků a snižuje cholesterol. Je bezlepková a obsahuje vysoký podíl aminokyselin, betakaroten, vitamíny skupiny B, draslík, hořčík a vápník.
Slzovka v kuchyni
Slzovku před vařením krátce propláchněte a vařte obdobně jako ostatní obiloviny (např. kroupy, jáhly, rýži). Slzovku použijte na slano i sladko např. do polévky, snídaňové kaše, rizota nebo jen tak praženou. Můžete i umlít na mouku nebo rozmixovat uvařenou a použít do pomazánek, k zahuštění omáček či polévek. Obzvláště léčivé účinky má odvar nebo čaj, který se užívá při žaludečních potížích a nevolnostech. Slzova je k dostání v prodejnách zdravé výživy a neměla by se užívat v těhotenství.
Houbové rizoto
Na rizoto jsem vybrala kulatozrnnou rýži natural s vyšším podílem škrobu, která je ideální na krémovou konzistenci rizota. Slzovku jsem uvařila spolu s rýží za postupného podlévání silným drůbežím vývarem. Houby přidejte čerstvé nebo sušené, já použila kombinaci obojího. Stejně tak bylinek tymiánu a rozmarýnu. Na závěr nezapomeňte posypat opraženými slunečnicovými semínky, které krásně potrhnou oříškovou chuť slzovky.
RECEPT: SLZAVÉ HOUBOVÉ RIZOTO
SUROVINY na 4 porce:
slzovka obecná 200 grýže celozrnná (kulatozrnná) 200 gcibule červená 70 gčesnek 10 golej olivový 20 gvíno bílé 250 mlvývar drůbeží 500 mlhouby čerstvé 150 ghouby sušené 40 gcitrónová šťáva 10 gsýr parmezán 80 gsůl 2 gpepř 2 gtymián čerstvý 5 grozmarýn sušený 5 gsemínka slunečnicová 20 gPOSTUP:
Sušené houby dáme do misky a zalijeme horkou vodou a necháme alespoň půl hodiny bobtnat. Cibuli a česnek pokrájíme najemno a v hrnci na rozpáleném oleji krátce orestujeme. Přidáme bylinky (tymián a rozmarýn) a na kousky pokrájené čerstvé houby a ještě chvíli krátce orestujeme s cibulí a česnekem. Přidáme rýži a slzovku a vše důkladně promícháme a minutu za stálého míchání restujeme. Přilijeme víno, které za stálého míchání necháme odpařit. Snížíme teplotu a pak postupně přidáváme po naběračkách teplý drůbeží vývar (vždy necháme vyvařit a přilijeme další) do změknutí rýže a slzovky (cca 30-45 min). K závěru přidáme slité sušené houby, sůl, pepř a citrónovou šťávu. Těsně před podáváním přidáme nastrouhaný parmazán a důkladně promícháme. Vedle si na pánvi na sucho orestujeme slunečnicová semena, kterými každou porci posypeme.
Nutriční složení 1 porce:
energie | 638 kcal |
bílkoviny | 26 g |
sacharidy | 82 g |
z toho cukry | 2 g |
tuky | 18 g |
SFA | 5 g |
TFA | 0 g |
vláknina | 9 g |
sodík | 1 g |
přidaný cukr | 0 g |